Вучић: Курти за сутра планирао упад у Звечан, Лајчак забринут

Танјуг
Вучић: Курти за сутра планирао упад у Звечан, Лајчак забринут

БЕОГРАД - Предсjедник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти за сутра планирао упад у Звечан.

Предсједник Србије поновио је да је веома забринут због ситуације на КиМ, посебно на сјеверу покрајине и истакао да је специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчаку, током данашњег састанка, пренио да његова забринутост проистиче из потребе Аљбина Куртија да изазива инциденте и провоцира сукобе.

-И да је невероватна страст којом (Курти) жели да избије некакав рат, сукоб у којем би он био велики албански херој - рекао је Вучић на конференцији за новинаре. Он је додао да је ово последње што је Курти урадио са експропријацијом земљишта супротно чак и са прописима Приштине.

-Све то што раде, то је толико лоше да немам речи - нагласио је Вучић.

Он је додао да је забринут и то што Приштина мисли да може насилно да заузима одређене просторије.

Вучић је нагласио да је нарочито забринут јер се у Квинти праве невјешти и наивни јер им је, како је навео, понекад три одсто изашлих довољно за легитимне изборе, "а некад им ни 50 одсто није ни близу легитимитета какав траже".

-Толико о принципима - констатовао је Вучић.

Додао је да је и Лајчак забринут због ситуације на Косову и Метохији.

-Ушли смо у зачарани круг. Курти не жели да формира ЗСО. Курти је за сутра планирао упад у Звечан, јер је његов кандидат наводно победио. То је планирао за сутра, да ли ће да помери или не... Имају могућност до 28. да померају - рекао је Вучић на питање да ли Србија улази у нови зачарани круг и нове тензије с обзиром на то да се ближи датум за проглашење коначних резултата избора, да је ЕУ понудила прелазно рјешење до тада како би се формирале институције са Србима и како би то био услов за ЗСО, али да је услов Београда за повратак Срба у институције формирање СО и повлачење специјалаца.

 Када је реч о томе шта је Лајчак њему рекао на састанку по питању ситуације на КиМ, Вучић је истакао да је Лајчак забринут и да је он разговарао са са Србима са сјевера, са људима из НВО и Српске листе и других политичких партија.

-Сви су му рекли исто. Он је видео одлучност Срба да се супротстве Куртијевом терору и потпуној окупацији и забринут је. Да ли ће он то да тумачи на другачији начин, да не бих ја говорио, али оно што је његов утисак, он је, не као ја, али свакако забринут - рекао је Вучић.

Он је додао да није случајно рекао да, када неко тако страсно жели сукобе и готово по сваку цену као Курти, "колико год да бежите склањате се, повлачите се, покушавате да избегтнете и да сачувате мир", како је могуће да поједине земље Квинте кажу да су то легитимни избори са три одсто.

-Сећате се шта су они говорили о изборима у Белорусији, о изборима где год да окренете, који су милијарду пута легитимнији, не хиљаду или милион пута. Шта их брига, то је оно ово су наши, пошто су то наши и Албанци су наши, могу да раде шта хоће , па им је и три посто довољно. Што су урадили ово са Саветом Европе? Они нису у стању да прихвате амандан у којем се каже заштита територијалног интегритета и свих других чланица Савета Европе - рекаоје Вучић.

Оцијенио је да је до апсурда доведена повеља УН и међународно правни поредак, а још би да, како каже, "држе лекције".

Не идем у Рејкјавик, тамо ћемо бити уздржани

Александар Вучић изјавио је  да ће Србија на скупу Савjета Европе у Рејкјавику бити представљена на најнижем нивоу, односно да он неће ићи, као и да ће Србија бити уздржана приликом гласања о Резолуцији о заштити територијалног интегритета Украјине, Молдавије и Грузије.

-Бићемо уздржани и они неће моћи да кажу да је одлука прихваћена једногласно. И обрушиће се на мене, али то нема везе. Подржавамо територијални интегритет Украјине, Молдавије и Грузије, али нисмо спремни да се одрекнемо нашег територијалног интегритета - рекао је Вучић.

Он је подсјетио да је Србија поднијела амандман на ту резолуцију у коме је “између зареза” тражила да се убаци поштовање територијалног интегритета свих земаља чланица Савјета Европе, али да је на инсистирање, пре свега Немачке, то одбијено.

-Они поштују територијални интегритет само када то њима одговара и поштују Повељу УН - рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана