Вучић: Курти није смео да се састане са мном

Срна
Вучић: Курти није смео да се састане са мном

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да до његовог састанка у Бриселу са премијером самопроглашеног Косова Аљбином Куртијем није дошло, наводећи да Курти "није хтио или није смио" да се састане са њим, те најавио да ће главни преговарачи за дијалог Београда и Приштине наставити разговоре у уторак, 2. јула.

Вучић је након разговора које је имао са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком оцијенио да су састанци били изузетно добри, баш као и сви његови данашњи разговори са представницима ЕУ у Бриселу.

Он је навео да су му европски представници пренијели да је Курти изнио захтјеве који се у суштини своде на то да Србија де јуре призна једнострано проглашену независност Косова.

"Они су испоставили и неке нове захтеве, али је све то суштински захтев за признањем. Вртимо се у круг, јер они захтевају де јуре признање", рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Он је оцијенио да званичници ЕУ, који нису ни глупи, ни наивни, добро знају шта је разлог неуспјеха данашњих разговора, додајући да мисли да ће у саопштењу морати да кажу да није било воље једне стране за разговор са другом.

Вучић је најавио да ће главни преговарачи за дијалог Београда и Приштине у уторак, 2. јула, наставити разговоре.

Вучић се у Бриселу састао са Лајчаком и Борељом. Они су разговарали и са Куртијем који је одбио да се састане са предсједником Србије, због чега најављеног тројног састанка представнике Београда, Приштине и ЕУ није ни било.

Вучић се раније данас у Бриселу састао са предсједником Европскеог савјета Шарлом Мишелом, европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем и генералним директором Директората Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу Гертом Јаном Копманом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана