Вучић: Кроз три дана може се очекивати експанзија

Срна
Вучић: Кроз три дана може се очекивати експанзија

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да се експанзија вируса корона у Србији, судећи према искуству других земаља, може очекивати кроз три дана.

Вучић је истакао да Србији предстоји тежак период, али да је држава српемна да преброди ситуацију са којом се суочава усљед вируса корона.

"Морамо да будемо спреми да тешки дани тек иду", рекао је Вучић и поручио да државне установе имају довољно тестова за нови вирус.

Вучић је послије састанка економског кризног штаба на конференцији за новинаре апеловао да грађани, посебно старија популација, буду дисциплиновани и не излазе из домова без пријеке потребе.

Он је навео да је од 41 обољелог, 21 на болничком лијечењу и да је само један пацијент на респиратору, а да је број респиратора о чијој набавци лично он брине од сада - државна тајна.

Подсјетио је да у Италији, у којој је јуче преминуло 250 особа, нема преминулих у доби до 29 година.

Вучић је рекао да је Србија у претходна 24 часа направили велики посао са циљем обезбјеђивање контрола и надзора основних животних намирница, те да има довољно и пшенице и брашна.

Он је истакао да је уведена мјера забрана извоза животних намирница најмање на мјесец дана, а забрањен је и извоз дезинфекционих средстава.

Вучић је нагласио да очекује помоћ Кине у овој ситуацији, а да ће разговарати и са премијером Мађарске Виктором Орбаном о заједничким мјерама.

Он је истакао да не искључује могућност да у догледно вријеме буду уведене ванредне мјере, али да то захтјева одређену процедуру и процјену.

За конкурс за пријем здравствених радника, Вучић је рекао да је од сада отворен, јер су здравствени радници највећи хероји.

У вези навода да је одлука о заварању школских институција већ донесена, он је рекао да ће држава донијети одговарајуће одлуке, које ће морати да се поштују, а да ће свако онај ко их буде кршио бити кажњаван.

Говорећи о предстојећем састанку са њемачким канцеларом Ангелом Меркел, Вучић је рекао да зна да ће можда 15 минута са Меркаловом причати о Космету, а најмање пола сата о вирусу корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана