Вучић: Компликује се ситуација у вези са доласком Лаврова у Београд

Танјуг
Вучић: Компликује се ситуација у вези са доласком Лаврова у Београд

БРАТИСЛАВА- Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Братислави, гдје учествује на годишњем „ГЛОБСЕЦ 2022 Форуму“, да се компликује ситуација у вези са посјетом руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова Београду 7. јуна.

Вучић је тако одговорио на питање новинара Пинка да ли га је неко у Братислави питао нешто око доласка Сергеја Лаврова у Београд и да ли се компликује ситуација око његовог доласка.

-Компликује се ситуација око доласка Лаварова у сваком смислу, али нисам још спеман да о томе говорим, али компликује се у сваком смислу. Питања су како ће да дође Лавров, шта... и друго..., видећемо - рекао је Вучић.

На питање да ли постоји могућност да због доласка Лаврова нјемачки канцелар Олаф Шолц не дође у најављену посјету Србији 10. јуна и да ли би то била лоша вијест за Србију, Вучић је рекао да би свакако била лоша вијест.

-Замислите да Шолц каже прво једно па онда да не жели да дође или да не може да дође, била би лоша вест. Да ли постоји за тако нешто шанса, па увек постоји, али надам се да се то неће догодити. Прво да видимо да ли ће доћи Лавров, па све друго. Има и реакција других земаља - навео је Вучић.

Вучић је у Братислави казао и да не очекује да ће на предстојећем самиту ЕУ-Западни Балкан 23. јуна бити донијете значајне одлуке за убрзање европских интеграција земаља западног Балкана, већ ће то бити на сљедећем скупу у децембру и да прије свега мисли на одлуке Брисела, Париза и Берлина.

Поручио је, на панелу „Србија и ЕУ: Стратешко партнерство за будућност“, да земље чланице ЕУ и Брисел треба да покажу одлучност и кажу да ли заиста рачунају на земље западног Балкана или не.

На питање новинара британског Економиста Тим Џуде да ли ће Србија и земље у региону искористити ову ситуацију, као што су то урадиле Украјина и Молдавија, да убрзају процес европских интеграција Вучић је рекао да могу можда да му се смију, али да он као политички ветеран може да каже да је добро научио политичке лекције по том питању.

-Када идемо у Брисел, а идемо често, ко год да је из западног Балкана, није битно које су земље Западног Балкана - исте су поруке - да морамо да убрзамо процес интеграције и да треба да искористимо ту и ту могућност. Али, људи су сити више тих прича које слушају већ 10 или 15 година, јер се ништа не дешава – нагласио је Вучић.

Казао је да сада, ипак, очекује нешто да буде промијењено, као и да Србија зна добро своје обавезе.

Нагласио је и да је приоритет Србије чланство у Унији, и да земља ради на диверзификацији снабдијевања гасом.

-Истина је да се не може преживети без испоруке гаса. Увек смо били стопостотно зависни од руског гаса. Има и других земаља ЕУ које су у истом положају. Ми радимо на диверзификацији нашег снабдевања - рекао је Вучић одговарајући на питање о новом гасном аранжману са Русијом.

Он је пренио да је, управо на Глобсеку, разговарао са потпредсједником Европске комисије за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марошом Шевчовичем, у циљу да се направи заједничка стратегија како да Србија добије гас из гасовода ТАП и ТАНАП.

У том контексту је нагласио да је важно да се изгради гасни интерконектор између Бугарске и Србије, као и Сјеверне Македоније и Србије.

Поручио је да „свијет није црно-бијели, како то неки желе да прикажу!, и констатовао да је 1999. прекршена Повеља УН када је нападнута суверена и независна земља, са циљем одузимањем територије.

Вучић је, на панелу конференције Глобсек, посвећеном односу Србије и ЕУ, на питање када ће Србија бити спремна да се суочи, како је речено са траумом Слободана Милошевића, који је окарактерисан кривцем за бомбардовање, узвратио питањем како правдати агресију на суверену земљу, без мандата Савета безбједности УН, што је учињено управо на Србији.

-За нас је Косово и данас део Србије према Уставу. Те 1999. за све чланице ЕУ је Косово било део Србије. Бомбардовали сте независну, суверену земљу јер се нешто лоше догађало на њеној територији. То је урађено како би се узео део територије Србије. Зашто тако није урађено у Ираку, и зашто није узета Басра, или Алепо од Дамаска? - упитао је он. Истакао је да сви треба да разумију разлоге и зашто није лако за Србију.

Он је истакао да је Србија од почетка говорила јасно свој став у вези Русије и Украјине.

-Ми смо одувек бранили територијални интегритет Украјине. Србија није никада признала Крим као део Русије, није се то догодило И неће. Бићемо увек снажнији у одбрани тога од чланица ЕУ, јер ми имамо принципе. Принципе које су део Повеље УН - објаснио је Вучић.

Указао је да се и данас крши Повеља УН, да нико на западу не поштује Резолуцију УН 1244, и да нико нема одговор када их пита за то.

Сагласио се да Србија мора да се суочи са прошлошћу, али и са будућности у којој ће, како је рекао, бити потребне одлучне одлуке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана