Вучић: Јасно одакле ветрови дувају, али сви сукоби се морају избећи

Танјуг
Foto: Taнјуг/АП

КАИРО - Предсjедник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија мора да буде веома опрезна и да мора да избjегне сукобе јер мир, како је рекао, ради у корист свих, али највише у корист Србије и њених грађана.

Вучић је то рекао коментаришући говор предсjедавајућег Предсjедништва БиХ Дениса Бећировића на комеморацији у Сребреници и додао да га је говор изненадио, али да је сасвим јасно одакле вjетрови дувају.

"Да десет пута говорите о великосрпској државној политици, великосрпским протагонистима. Причате глупости о Српској академији наука и уметности, појма немајући шта је писало у Меморандуму", рекао је Вучић.

Додао је и да када се читају изјаве министра одбране БиХ Зукана Хелеза види се да су у питању изјаве особе која, како је рекао, "живи у коментарима својих обожавалаца и која појма нема са реалношћу".

"Са неким ко мисли да је пензија у Србији 190 евра, ко мисли да је плата у Србији 400 евра. Зато што читају те коментаре на својим порталима. Они не знају колико смо аутопутева урадили, зато што им је најлакше да себе лажу", рекао је Вучић.

Додао је да је важно што је министар финансија Синиша Мали одговорио Хелезу и показао стварне бројеве у складу са Евростатом.

"Да вам кажем, ми смо део Евростата, а нису баш сви у региону део Евростата. Код нас нема лажи око бројки ни за плате, ни за пензије. Код неких има, посебно око јавног дуга", рекао је Вучић.

Додао је да је зато важно да Србија увijек говори истину, и да сви људи могу да добију све податке.

"Све оно што сам говорио на конференцији за новинаре јуче, могли сте у пракси да видите,  сат времена након конференције до овог тренутка. И за ону тачку три, 'политичко-медијска агресија' и за све остало", рекао је Вучић.

Изјавио је и да је потпуно јасно да је мирно реаговао на изјаву мајке Сребренице Мунире Субашић не оптужујући никога ни за шта и додао да је јасно какав се тип кампање води.

Вучић је у Каиру одговарајући на питање новинара да прокоментарише писања медија да је изјаву Манире Субашић, која је рекла да очекује да га Алах казни, а портал Нова то пренио као племениту изјаву "преокрену да би му позавидео и Гебелс", упитао шта је преокренуо.

"Није рекла да очекује да ме Алах казни? Па то пише. То је нешто о чему сам говорио јуче као и свекупна хајка протв Ане Брабић која се води, а против које се не бирају средства. У стању су да је називају монструмом, креатуром и свим могућим. Све им је дозвољено. Ми морамо да бирамо речи и морамо да будемо пажљиви", рекао је Вучић.

Можете ли замислити, упитао је Вучић, каква би се хајка водила да било ко из Србије каже молим Бога да казни представника неке друге државе.

"На страну то што је дошло, видели сте и сами, до преокрета, уз коришћење две технике око игре, око деце и мене и тако даље. Дакле, о томе нећу ни да причам. Али оно што је недвосмислено, и што вам је потпуно јасно, и што је јасно написано, то је очекујем да га Алах казни, на што сам врло мирно реаговао, никога не оптужујући, ни за шта. Рекао сам да нико од нас на кугли земаљској, и посебно ја, али ни госпођа Субашић, не може доносити одлуку у име Бога, па ће Бог да одлучи, а не неко од нас смртника", рекао је Вучић.

Он је казао да то показује само какав се тип кампање води, примијетивши реаговања медија у региону послије његове јучерашње конференције за новинаре.

Каже да су измишљали његове ријечи и да није рекао БиХ већ да више земаља заједно покушава да искористи ситуацију у Украјини не би ли увукли НАТО против Србије и не би ли кажњавали Србију.

"Онда у загребачким медијима - непрепричљива Вучићева конференција, пошто сам ја ваљда луд и глуп, како год је непрепричљива, па пусти то што сам рекао. Али нису то пустили. Видели сте Подгоричке медије? Ништа. Али наравно кад се појави њихово сопштење како смо ми фалсификовали нешто и у којој јасно да нико ништа није фалсификовао, те вас молим пустите у целини саму изјаву госпође Субашића, па да видите колико је племенита. Ја им честитам на племенитост и о њима нећу рећи никада ни једну ружну реч, јер би ме било срамота да за некога ко је изгубио своје најближе било шта лоша кажем", рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана