Вучић: Изградња обилазнице од огромног значаја за развој Крагујевца

Танјуг
Вучић: Изградња обилазнице од огромног значаја за развој Крагујевца

КРАГУЈЕВАЦ - Предсjедник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће изградња обилазнице око Крагујевца бити од огромног значаја за развој Крагујевца и цијеле Шумадије.

"У Крагујевцу знају да када кренемо то да радимо, да ћемо и да урадимо и знају да су то велике ствари. Вредност земље око Крагујевца биће многоструко већа. А у центру града тек многоструко већа, зато што ће имати и више простора, и мање гужве, и камионе ћете да изместите из града", рекао је Вучић током обиласка почетка радова на изградњи Сjеверне обилазнице.

Додао је да ће и Шумарице процветати, јер због обилазнице људи који иду према Чачку, Краљеву или негде другде, неће морати да улазе у град. Много, много тога се ради и гради.

"Гради се много аутопутева и брзих саобраћеница по Србији. И Кузмин-Сремска Рача, Слепчевић-Бадовинци, Шабац-Лозница", рекао је Вучић. Додао је да људи не размишљају о томе да неки људи раде данас на Фрушкогорском коридору, да раде на изградњи најдужег тунела у Србији, да пробијају даље на Муњином брду испод Јелице, на путу до Пожеге, да раде на обилазници од Ужица до Горњег Милановца.

"Те обилазнице су вам саставни део аутопутева. Без њих нема аутопута", објаснио је Вучић наводећи да су у путеве уложене милијарде и да је то све припрема за 2027. годину када Србија неће изгледати онако како изгледа чак и данас, а неупоредиво у односу на оно како је изгледала пре десет година. Како је рекао, у овом тренутку даље се гради Моравски коридор и ка Трстенику из правца Крушевац, од Чачка до Краљева, али и од Краљева до Трстеника.

"Близу четири хиљаде људи ради само на Моравском коридору, то сваког дана. Само што ми о томе не волимо да причамо и не волимо да причамо иначе о добрим стварима", констатовао је Вучић.

Он је истакао да је најважније што су успели да нађу новац за све те пројекте, а да је најважније што то ради конзорцијум српских компанија.

"Верујем и надам се да ће се показати. Морају да ураде најбоље и у року. Ако не ураде, неће добити више ниједан посао. Ако ураде, то им је најбоља референца да наставе да раде и према Мрчајевцима, али да наставе да добију и друге велике пројекте", рекао је Вучић.

Додао је да људи мисле да је лако изградити 20 или 30 км аутопута, а сад је то, како је рекао, између 200 и 300, некада и 400 милиона евра, у зависности од терена, и да је зато потребна снажна економија и велики раст.

"То су огромне паре. Не можете ви у буџету да имате увек довољно новца за то, већ морате да идете на финансирање које добијате делом из кредита, које вам преко неке стране државе међудржавним уговором или тендерском процедуром нека обезбеди. Ви укалкулишете ту врсту задуживања и немате проблем уколико имате довољну стопу раста којом то враћате и плаћате, јер вам тиме јавни дуг у односу на бруто домаћи производ не расте", рекао је Вучић.

Са друге стране, истакао је, морате да имате компаније које знају да изведу комплетне радове и ми се трудимо да домаће компаније што више производе и испоручују.

Он је најавио нова улагања и у ИТ индустрију.

"Ми ћемо сада купити нови суперкомпјутер, десет пута веће снаге од овог који је изузетно модеран овде. Да даље проширујемо своје стораге капацитете, да даље радимо на томе да улажемо у ИТ сектор, у Институт за вештачку интелигенцију, да спојимо Институт за вештачку интелигенцију са Телекомом. То је будућност Србије и у томе да се такмичимо с најразвијенијим земљама", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је Србији потребно још стотине километара путева и да мора да се нађе новац за њих.

"Ми можемо да причамо, наравно и о изградњи канализација, домова здравља, болница, то је део животног стандарда, део здравља наших људи и јако је важно, али где год одете људе кад питате, они кажу дај ми пут. Све може, може да се живи без свега, али без пута не може. Пут је најважнији", истакао је Вучић.

Он је додао да поред нових морају да се реконструишу сви путеви у које 50 година нико није реконструисао и нико није мијењао.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана