Вучић: Изборили смо се за српску државност на КиМ

ГС
Вучић: Изборили смо се за српску државност на КиМ

БЕОГРАД - Споразум Београда и Приштине о личним картама је усмени споразум, писмени је постигнут 2011. Ми смо се борили да нешто исправимо и мислим да смо успели, рекао је предсJедник Србије Александар Вучић.

- Не можемо се залагати за „Отворени Балкан“ а да затварате све границе. Мислим да је ово што је постигнуто добро за нас. Ми смо и до сада признавали њихова документа али смо им издавали папир а сада ће бити окачен папир „дисклејмера“ да то није никакво признање али смо се изборили за државност на КиМ, да документа Републике Србије важе на КиМ посебно Срба са КиМ - рекао је Вучић.

МеђутиM, како каже предсједник Србије, приштинске власти не одустају од својих циљева.

-Аљбин Курти је данас рекао да до краја октобра месеца неће бити више неважећих таблица, а то говори да он жели даље сукобе иако они немају докуменT на основу којих то могу да ураде. Плашим се да након овог следи нешто друго, треће и да нас неко гура у сукобе - рекао је Вучић, пренио је РТС.

Коментаришући реакцију опозиције на договор о личним документима, Вучић каже да „нам је потребно да будемо уједињени, а да сада опозиција говори о нечему што су они потписали још 2011. године“.

-Ми ништа нисмо потписали. Албанци инсистирају на споразуму из 2011. године а да се брише споразум из Брисела 2013. године и да се не говори о Заједници српских општина - рекао је Вучић.

На питање да ли је тачно да је одбио захтјев неколико западних земаља да пошаље своје војне аташее у инспекцију наоружања и људства у касарне Војске Србије у Новом Пазару и Рашки, предсједник Србије је рекао да је таквих захтјева било, али да је он то као врховни командант оружаних снага Србије то одбио у складу са Уставом.

-Тамо могу да уђу представници надлежних државних органа Републике Србије уз одобрење врховног команданта, и никако другачије. Нисам био вољан да им одобрим улазак у наше гарнизоне и касарне. Није то њихов посао и немају шта да траже тамо - рекао је Вучић.

Што се тиче посебне сједнице Скупштине о Косову и Метохији, Вучић каже да је увијек спреман, чим се усагласи вријеме са обавезама посланика Народне скупштине.

Вучић је присуствовао данас вјежби Војске Србије и Министарства унутрашњих послова, на полигону "Пасуљанске ливаде"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана