Вучић: Избјећи сукобе и не дозволити унижавање државе

Срна
Вучић: Избјећи сукобе и не дозволити унижавање државе

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да Србија мора да учини све да избјегне сукобе и ратове, а да у кризи која се надвила над Европом и цијелим свијетом не дозволи унижавање државе.

Говорећи о ситуацији у Украјини и ризику да се сукоби прелију на Србију и регион, Вучић је тренутно стање у свијету упоредио са захукталим возом који је кренуо и не може да се заустави.

“Да нисмо овако гласали у УН, тај воз би био на пола Србије и газио би нас. Остали би без 30 до 50 фабрика и зато морамо урадити све да се макнемо са пруге, јер овај воз неће стати. Нема заустављања ни када је реч о захтевима према Србији, јер ће сви тражити да се иживе на малима - на Србији”, изјавио је Вучић за телевизију “Курир”.

Он је поручио да, док је предсједник Србије, неће ниједној мајци вратити дијете у ковчегу.

“Волим слободу бескрајно, борио сам се и борићу се за ову земљу, али вештина могућег је да избегнете ратове и сукобе, а да не унизите своју земљу. Очување мира и стабилности за нас је кључно и ми ћемо у томе успети”, навео је Вучић.

Он је истакао да је одлучио да ћути на пријетње из региона, јер су оне бесмислене и неоствариве зато што је Србија данас економски и војно много јача него раније.

“Нама сукоби ни за шта нису потребни. Треба нам економски раст да по том питању правимо разлику у односу на друге”, указао је Вучић.

Он је поновио да нема разлога за панику јер несташице енергената и хране неће бити.

“Током следеће недеље ћемо забранити извоз пшенице, али ћемо дозволити извоз уз дозволу Владе. Дозволићемо и извоз брашна да би млинари могли да раде и зарађују”, најавио је Вучић, додајући да ће пшеница бити обезбијеђена и за Албанију, БиХ, Црну Гору и Сјеверну Македонију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана