Вучић прогласио побједу у првом кругу

Танјуг
Foto: Tанјуг

БЕОГРАД - Александар Вучић, предсједнички кандидат коалиције “Александар Вучић – Заједно можемо све”, прогласио је побједу на предсједничким изборима у првом кругу.

Вучић је рекао да је освојио 59,9 до 60,1 одсто гласова.

Вучић рекао да, према резултатима који обједињује и гласове Срба са Косова и Метохије и у дијаспори, на парламентарним изборима води листа “Заједно можемо све - Александар Вучић “ са 44 одсто освојених гласова.

“Водићемо рачуна о формирању Владе и нећемо је формирати са оним који су о том питању деловали навијачки. Што се тиче СНС-а, разговараћемо са свим, чак и са оним који су се чинили најудаљенијим, то важи како за Владу, тако и за градску власт”, рекао је Вучић.

Он је нагласио да је једини који је два пута побиједио у првом кругу и да ни једном чак није било ни тијесно, те захвалио грађанима за подршку.

Вучић је рекао да ће вјероватно након Николе Пашића бити Србин који је најдуже на власти и да је понизан пред својим народом.

“Посебно сам захвалан нашем народу на Косову и Метохији где сам добио 90 одсто гласова, у Републици Српској где сам добио готово 90 одсто гласова. Из овога сам научио да су дела и резултати важни”, нагласио је Вучић.

Он је рекао да су пред Србијом многи изазови, да ће се трудити да има најбоље односе у региону, да чува мир и настави економски напредак.

Посебно задовољним га чини то што је Србија на овим изборима показала своју демократичност, али је указао и да се утицај украјинске кризе драстично одразио на изборе, односно да се Србија помјерила удесно.

Када је ријеч о изборима у Београду, Вучић је рекао да ће СНС остварити побједу и на нивоу града и најавио да ће сутра изаћи и са тим подацима.

Трудићемо се да очувамо добре односе са Русијом, остајемо војно неутрални

Предсједник СНС-а Александар Вучић рекао је да ће Србија и убудуће да се труди да очува добре и пријатељске односе са Русијом.
“Оно што је важно и за Европљане и за Русе и за Американце и за све то је да ћемо наставити политику војне неутралности која је добила огромну подршку и нећемо се прикључити ниједном војном савезу”, рекао је он на конференцији за новинаре на којој је прогласио побједу на предсједничким изборима.

Говорећи о односима са земљама региона, посебно са Хрватском, Вучић је изјавио да разумије да је Србија некима у региону крива за све, али кривицу никада неће да прихвати.

“Разумем да вам смета јака Србија. Ипак, гледаћу да заједно сарађујемо и да гледамо у будућност, да решавамо наше проблеме. Не тражимо да нам се извињавате и не тражите ни ви од нас да вам се извињавамо. Надам се да ћемо сарађивати на доборбит оба народа у будућности”, поручио је Вучић Хрватима.

На замјерке да се мијеша у унутрашње ствари Црне Горе, Вучић је рекао да он седам мјесеци није ни поменуо Подгорицу, а не да се бавио с њом.

Вучић: Имаћемо веома стабилну владу

Лидер СНС и кандидат за предсједника Србије Александар Вучић изразио је вечерас увјерење да ће Србија имати веома стабилну владу.

На питање да ли изборни резултати значе да ће Србија добити стабилну владу, Вучић је поручио - веома стабилну и чврсту.

Изразио је наду да ће СНС имати самостално до 126 посланика, али да ће се то знати за пола сата или сат времена.

„Немамо никаквих проблема са Савезом војвођанских Мађара (СВМ), имамо најближе могуће односе, па ћемо имати у сваком случају апсолутну већину”, поручио је он.

Онима који су, како каже, рушили Србију говорећи о томе како ће да направе диверзификацију, сада нека наставе да се чуде како европска Србија нема двотрећинску већину.

Вучић изјавио је вечерас да је добио 2,245 милиона гласова, што је далеко више него што су у првом кругу добијали председнички кандидати у Србији.

“Поносан сам на чињеницу што сам успео да урадим нешто што нико није никада у Србији успео”, рекао је Вучић и додао да су Томислав Николић и Борис Тадић у првом кругу председничких избора имали око 950.000 и 850.000 гласова.

Казао је да је то велика разлика и додао:

“Такође то показује да ћу, оно због чега сам необично поносан, после Николе Пашића вероватно бити Србин који је најдуже био на власти у нашој земљи”.

Вучић је рекао да то не каже да би се хвалио том чињеницом већ зато што је поносан пред народом, чије поверење му је то омогућило.

Захвалио је и народу на КиМ и у Републици Српској и навео да је од Срба са КиМ добио више од 90 одсто гласова, а од народа из Српске готово 90 одсто гласова.

Истакао је да је пред СНС да се потруди да уради још много важних ствари.

Казао је да су листа СНС и Драгана иласа због жестоких међусобних борби претрпјеле ударе од оних који су били са стране и који су из лагодне позиције стицали поене на рачун тога.

“Када се буде видело ко ће да формира владу, онда ће бити јасно ко је добитник или губитник”, нагласио је Вучић.

Поручио је да жели да се настави модернизација Србије, да се и даље води рачуна о привлачењу страних директних инвестиција, да се чува мир и стабилност.

Постараћу се да такву владу формирамо да Србија настави у том смјеру да се крећу, а пред нама су бројни изазови, рекао је Вучић.

Каже да је за Србију најважније да има добре односе у региону и да настави свој европски пут, али да не руши добре односе са традиционалним пријатељима.

Вучић је рекао да се власт неће додворавати бирачима по сваку цијену већ ће радити озбиљан и одговоран посао, па нека народ суди о дјелима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана