Вучић, Додик и патријарх Порфирије договорили изградњу меморијалног комплекса у Доњој Градини

Срна
Foto: Тањуг

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић пренио је данас, након разговора са патријархом Порфиријем, да је коначно постигнут договор о изграднји меморијалног центра у Доњој Градини, у којем би се подсјетило на све злочине над српским народом.

„Данас смо коначно постигли договор, и преносим потврду српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, да свесрпско светилиште у Доњој Градини, на територији РС, БИХ, подигнемо велики меморијални центар у којем би подсетили на све злочине над српским народом, да не буде затрто њихово страдање", објаснио је Вучић у изјави новинарима.

Србија ће финансирати изградњу са 80 одсто, а РС са 20 процената.

Вучић је указао да је 80 година је од стварања најмонструозније фабрике смрти у Европи - система логора Јасеновац.

Пренио је да су током данашњег састанка били у контакту са Додиком, и да је разговарано како и на који начин да се оснажи култура памћења, како да да не буду заборављене јасеновачке жртве, шта је то шта може да држава помогне СПЦ која има значајну улогу у цијелом процесу.

„Разговарали смо и чули и од патријарха и владике Јована о ситуацији у самом јасеновачком комплексу где српска црква има велики број објеката у свом власништву, где треба много тога да обновимо. РС помаже у обнови српске школе у Јасеновцу, а ми ћемо учествовати у обнови објеката, као и обнови пакрачке библиотеке и пакрачког двора седишту епархије", указао је он.

Вучић је указао да важна институција, Музеј жртава геноцида, који је створен 1992. нема своје просторије, и да је договорено да се покуша на простору Старог сајмишта да се оне успоставе.

Међутим, додао је да постоје имовински проблеми, и да ће се покушати да се то ријеши - да се види како да ти људи који ту у складу са правом и без права користе одређени простор - те потом отворе неки од павиљона који би били право мјесто за Музеј жртава геноцида, који би показа цијелом свијету страдање Срба.

Према његовим речима 22. априла кренуће се у реализацију тог подухвата.

„Заједно ћемо поднети иницијативу да лева обала Саве добије назив Обале јасеновачких жртава, што би обухватило све жртве и српске, јеврејске, ромске и све друге. Верујемо да ће то наићи на одобрење градских власти. Циљ је да светској јавности укажемо кроз шта је српски народ пролазио пре 80 година, да се шири истина", нагласио је Вучић.

Рекао је да је задовољан што држава може да учествује у ономе што је од великог значаја за наш народ, поносан што Србија и српски народ памте, што никада неће заборавити ужасне злочине у Јасеновцу.

„Србија данас то може да учини, Србија се не стиди својих жртава. То су наши јунаци и даћемо све од себе да њихово јуначко дело не буде заборављено", поручио је Вучић.

Порфирије: Из манастира у Јасеновцу подизаце се молитве за невине жртве

Патријарх Порфирије изјавио је данас, поводом 80 година од оснивања система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу и обнове спомен комплекса манастира Јасеновац, као веома важно што ћемо имати манастир у Јасеновцу одакле ће се 24 сата дневно подизати молитва за невино настрадале жртве, као и да на другој обали Саве, преко пута, имамо меморијални центар и музеј жртвама геноцида.

Порфирије је захвалио предсједнику Србије Вучићу и еписикопу пакрачко-славонском Јовану, као и директору музеја Дејану Ристићу за велику бригу и труд који показују када је реч о сјећању на све жртве нашег народа у 20. вијеку, а нарочито за оне који су пострадали невино на најмонстрознији начин, од усташке руке у логору Јасеновац.

"Подвукао бих само реч светилиште, коју је употребио председник Вучић, то је права реч која описује места страдња. Много пута сам био не само у Јасеновцу него и на другим местима страдања нашег народа, Јадовну и другим и имао сам утисак да сам ушао у једну сасвим другачију зону постојања, мистичну зону. И у том смислу та мистична зона Јасеновца и других места страдања људи, су метафизички простор. И због тога то и јесте светилиште", нагласио је патријарх.

Додао је да зато ништа боље није могло да се деси него да ту никне женски манастир односно светилиште, за оне који су ту пострадали, али и оне који су чинили злочине, па и оне који тамо добром вољом иду или немају добру вољу у односу на то место.

Из тог манастира се, како је рекао патријарх, 24 сата дневно подиже молитва за невине жртве и мир међу људима, али и оне који су чинили такве злочине и тако се исписали из сваког народа.

Ти људи, додаје, не припадају људском роду и не могу да се упореде ни са бесловјесним свеијетом - животињама, па због тога ништа боље на том мјесту није могло да буде него манастир, као мјесто молитве.

Порфирије је рекао да је молитва памћење, али и сјећање на будућност, на оно због чега нас је Бог створио, а то је да учествујемо у свему ономе што је његово и да будемо њему подобни.

"Ко нема ту врсту сећања и молитвено обраћање Богу у том кључу, тај не може поштовати себе нити препознати другог и отуда реке мржње сусрећемно на свакој страни света. Али, да се то памћење никада не претвори у злопамћење, него да кроз молитвено памћење лечимо своје ране".

Порфирије је поручио да треба да да се молимо да се такве страшне ствари, које су се догодиле у Јасеновцу, више никоме, нигдје и никада не понове.

Велика је ствар да имамо манастар у Јасеновцу, меморијални центар на другој обали Саве и музеј жртава геноцида, пошто самопоштовање чини сваки зрео народ, пошто без те претпоставке није могуће препознати и поштовати другога и учинити први корак у односу на другога, навео је Порфирије.

"Нека Бог да снаге да још више и ефикасније чинимо оно што је у овом ''кључу'', јер је то један од снажних и великих покрета широких и ефикасних путева да градимо добро и мир, баш речима патријарха Германа - памтимо, не заборављамо, али увек хоћемо да праштамо свима као што и друге молимо да праштају на свему у чему ми нисмо били људи у односу на њих", поручио је патријарх.

Еписикоп пакрачко-славонски Јован је подсетио на речи патријарха Германа који је освештао 1974. године обновљене, али много мање цркве, у Јасеновцу, изговорио реч које одређују наш однос према Јасеновцу и свему што се у њему збивало, а то је да праштати морамо, а заборављати не смијемо.

Каже да Јасеновац никад и нико ослободио није, већ да је то био пробој логораша 22. априла 1945. године.

Подсјећа да је његов претходних владика Сава 2000. године ту цркву прогласио за манастир.

"Огроман труд је уследио када су дошле монахиње из манастира Бешка са Скадарског језера 2016. године, када је Јасеновац походио и цариградски патријарх, од када је манастир коначно почео да живи. Сада смо на новом прагу, када се огромном љубави и помоћи Републике Србије први пут, јер је раније спречавано подизање храма који је био прва жртва Јасеновца, пошто су логораши први задатак имали да сруше прелепи храм који је некада био у Јасеновцу. После 30 година добијена дозвола за обнављање храма, који је подигунут после 40 година и у својој обнови био је храм - мученик".

Владика Јован је захвалио свим људима који су имали толико поштовања да тај храм не сруше у рату ни 1991. ни 1995. године, и на ономе због чега је тај храм постати коначно манастир са свим што му манастиру треба, да би се у њему Богу молило и кадили гробови мучениука.

"И да прими све да се поклоне сенима мученуика, да се шири реч патријарха Германа - да праштати морамо а заборавити не смемо. Хвала предсендику и патријарху Порфирију што је прво дошоа свом народу на Банију и у Јасеновац и показао да је прави наследник Германа и носилац његове поруке незаборава и праштања", нагласио је владика Јован.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана