Вучић и Орбан у Бечу: Без Србије и Мађарске Европа би имала стотине хиљада миграната више

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БЕЧ- Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да би Европа имала стотине хиљада миграната више да није Србије и Мађарске које спречавају илегалну миграцију.

Он је на заједничкој конференцији, након трилатералног састанка са предсједником Србије Александром Вучићем и аустријским премијером Карлом Нехамером, рекао да те двије земље штите Европу на спољашњим границама и да је од 330.000 миграната на границама Мађарске чак 270.000 заустављено на српско-мађарској граници.

- Хвала предсједнику Вучићу за сарадњу и то што чини за Европу. Без Србије и Мађарске Аустрија, Њемачка, Холандија имале би стотине хиљаде миграната више него сада. Мађарска је у изузетној позицији и у блиском сусједству са Украјином, гдје је рат, и у њој је мигрантска рута најфреквентнија. Штитимо цијелу Европу на спољашњим границама. Када наше обавезе не би испуњавали било би проблема - рекао је он.

Према његовим ријечима, нико не може да ступи на територију Мађарске без поступка азила. Додао је да та земља неће заменити ефикасан систем који има за неефикасан систем Брисела.

- Наћи ћемо политичка и правна рјешења да то спријечимо. Како ће се вршити интерпретација одлучићемо, али ми се не бранимо само од миграната, већ и од Брисела - рекао је Орбан.

Вучић је на конференцији за новинаре након трилатерале изјавио да су договорене конкретне акције три змље по питању миграција.

- Важно је што су Аустрија, Мађарска и Србија потписале трилатерални меморандум, али искористио сам прилику да говоримо и о другим важним темама - рекао је српски предсједник.

Аустријски канцелар рекао је да су три земље успјеле да смање илегалне миграције и захвалио Србији на измјени визног режима за држављане Индије и Туниса, због чега се број илеганих миграната у Аустрији значајно смањио.

Нехамер је рекао да су данас пре свега разговарали о даљој борби против илегалних миграција и кријумчарења људи, као и борби против организованог криминала.

Он је казао да се показало да систем ЕУ за борбу против илегалних миграција није најбоље функционисао и да су зато три земље успоставиле међусобу сарадњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана