Вучић и Макрон: Желимо да испишемо нове странице пријатељства 

Танјуг
Вучић и Макрон: Желимо да испишемо нове странице пријатељства 

БЕОГРАД - Предсједници Француске и Србије Емануел Макрон и Александар Вучић поручили су вечерас у Београду да вјерују у српско-француско пријатељство и да желе да испишу нове странице у односима двије земље, што потврђује и размјена билатералних докумената о сарадњи, међу којима је и уговор о набавци нових борбених авиона „Рафал“ у вриједности од 2,7 милијарди евра.

Предсједник Француске Макрон поручио је првог дана дводневне посјете да је Србији мјесто у ЕУ и да је ЕУ потребна јака Србија, али и да је Србији потребна јака и суверена ЕУ.

Потписаним споразумима између Србије и Француске договорена је сарадња из области енергетике - ненуклеарне енергије и критичних минералних сировина, као и у одбрани, култури, пречишћавању отпадних вода, односно у готово свим сферама друштвеног живота.

Предсједник Француске Макрон допутовао је данас поподне у Београд на позив предсједника Србије Вучића у дводневну званичну посјету током које ће посјетити и Нови Сад.

Предсједник Вучић је лидеру Француске захвалио на поштовању исказаном према Србији и њеном народу и нагласио да се цијела земља сјећа историјске посјете и говора на српском који је одржао у Београду 2019. када је дирнуо у емоције српског народа.

- Вјерујем у српско-француско пријатељство и резултате сарадње која је данас неупоредиво успјешнија него прије 10 година, поручио је Вучић и рекао да зна да је предсједник Француске данас у Паризу имао британског премијера, али да је и поред тога одвојио вријеме за Србију.

- То вам нећемо заборавити, нагласио је Вучић.

Оцијенио је да су разговори које су започели вечерас били дуги, али да ће их наставити до касно у ноћ и сутра, те да је било ријечи о свим важним и стратешким питањима, билатералној сарадњи и путу ка ЕУ, али и стратешким односима у свијету.

Предсједник Србије је нагласио да је захвалио Француској на подршци коју је пружала и пружаће Србији на путу ка ЕУ, али и на све већем броју инвестиција и за 12 споразума потписаних вечерас који потврђују да се сарадња провлачи кроз све сфере живота, од намјенске индустрије, нуклеарне индустрије, ауто индустрије, аеронаутике, али и до летећих аутомобила.

Срећни смо што постајемо дио „Рафал“ клуба, рекао је предсједник Вучић и додао да су данас испреговарани посљедњи дијелови и пасуси уговора о набавци 12 француских вишенамјенских авиона „Рафал“. Додао је да је уговор који је потписан са француским произвођачем, а који укључује комплетан помоћни логистички пакет, резервне моторе и друге дијелове, вриједан 2,7 милијарди евра.

Макрон је нагласио и да је избор „Рафала“ јасан избор који представља вољу за дугорочним савезом између наше двије земље у склопу снажне, суверене Европске уније и тај избор учествује у нашој стратешкој аутономији.

Додао је да сарадња треба да се настави у свим секторима „како бисмо били што отпорнији у међународном окружењу које је постало све неизвјесније“.

- Ми знамо колико је Србија важна за мир цијелог континента. Србија се приближила 'клубу Рафала' и јако је важно да имамо стратешког партнера. Ја поштујем суверенитет Србије и партнерства са другим земљама. Ово је показатељ европског духа, рекао је он.

Француски предсједник је захвалио Вучићу на стратешким одлукама, на преузетом ангажману кога се држи, те да цијени то што ради увијек оно што каже.

- Одлуке које смо данас донијели на скроман начин настављају ову славну прошлост и наше пријатељство које је заиста снажно. Ваш сам искрени пријатељ и поштујем вас, желимо да пишемо нове странице нашег пријатељства у тренутку када је важно да имамо историјске солидне пријатеље, а то имамо међу вама, рекао је Макрон који је и подсјетио на Олимпијске игре и спортисте хероје попут Новака Ђоковића који нас повезују.

Предсједник Француске говорио је и о односима Београда и Приштине и нагласио да је ЕУ забринута због недавних једностраних потеза Приштине, који не шаљу добар знак.

Такође, додао је да је нормализација односа Београда и Приштине дио процеса приближавања ЕУ и нагласио да је Париз посебно привржен оснивању заједнице са већинским српским становништвом.

Француска, како је додао, жели и настоји да све више ради на томе како би Србија била дио Европе.

Такође, навео је да Француска може да помогне Србији јер има искуства, али да су све одлуке искључиво на Србији јер је она суверена држава и самостално доноси одлуке.

Предсједник Вучић првог човјека Француске дочекао је на аеродрому Никола Тесла заједно са амбасадором Француске у Београду Пјером Кошаром и амбасадорком Србије у Паризу Аном Хрустановић.

Мигови 29 Војске Србије допратили су до аеродрома авион предсједника Републике Француске, коме је ово друга званична посјета Београду.

Предсједник Макрон био је у Београду у јуну 2019. када су двије земље обиљежиле 180 година успостављања дипломатских односа.

За француског државника испред Палате Србија организован је дочек уз највише државне почасти - гарду и химне Француске и Србије. Са предсједником Макроном у Београд је допутовала и бројна француска делегација.

Поред Вучића, Макрона су испред Палате дочекали и предсједник Владе Милош Вучевић и министри Синиша Мали, Братислав Гашић, Александар Мартиновић, Тања Мишчевић, Јелена Беговић, Дубравка Ђедовић Хандановић, Горан Весић, Хусеин Мемић, Ирена Вујовић, Златибор Лончар.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана