Вучић: Европа и свијет пред енергетском кризом, тежом од короне

Срна
Вучић: Европа и свијет пред енергетском кризом, тежом од короне

ДУБАИ - Предсједник Србије Александар Вучић упозорио је данас да се Европа и свијет налазе пред енергетском кризом несагледивих посљедица, која је, када је ријеч о привреди, тежа од короне.

Вучић је на отварању “Бизнис хаба” Србије у Дубаију рекао да у свијету сви тренутно о томе ћуте.

“Највећи проблем, већи од короне, за привреднике, за целу Европу и свет почиње да представља енергетска криза, која је највећа у последње три деценије и то са несагледивим последицама. Сада се види да смо били у праву. С поносом могу да кажем да смо пустили гас кроз Србију”, навео је он.

Вучић је рекао да тренутно преко гасовода који иде преко Србије узимају 6,5 милиона кубика гаса, те да имају обавезу да пренесу до Мађарске 15 милиона кубика.

Он је указао да је то важно, наводећи да је цијена гаса у Њемачкој, на примјер, скочила “у небеса”, да у Великој Британији фабрике хоће да напусте земљу због цијене енергената.

“Наша цена енергије је висока на тржишту, али је субвенционишемо. Губимо огроман новац на томе”, рекао је он.

Вучић је истакао да Србија жели да задржи инвеститоре и да је због тога сваки посао који привредници донесу у земљу, сваки динар који зараде и донесу у Србију важнији него икада.

Он је најавио да ће се успоставити посебан тим Привредне коморе и Владе Србије који ће се бавити тим проблемом, јер је пред свима криза несагледивих размјера.

“Питање је сада ко ће да се смрзава, које цене ће да буду и које ће фабрике да се затварају. Верујем да ћемо имати снаге да се са свим тим изборимо”, подвукао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана