Вучић, Ел Калифа: Договорено потписивање међудржавног споразума Србије и Бахреина

Тањуг
Вучић, Ел Калифа: Договорено потписивање међудржавног споразума Србије и Бахреина

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је на састанку са изаслаником краља Бахреина шеиком Насером бин Хамадом бин Исом ел Калифом, договорен рад на потписивању свеобухватног међудржавног споразума између Србије и Бахреина, с циљем развоја сарадње у свим областима.

“Договорили смо да идемо на акте избегавања двоструког опорезивања, и обостране промоције инвестиција. То тежимо да потпишемо ускоро приликом скорије посете краља Хамада, а можда и пре тога, кроз свеобухватни међудржавни споразум Србије и Бахреина, и тиме покажемо да смо опредељени сарадњи у свим областима”, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре у Београду.

Вучић је истакао да су Србија и Бахреин, по начину вођења суверене и независне политике, створиле међусобно повјерење већ послије првог састанка у Манами.

Према његовим ријечима, откривено је много поља у којима је могућа сарадња, а сутра ће бити одржан бизнис форум и настављени разговори о конкретним пројектима и подршци које двије земље могу једна другој да пруже у међународним организацијама и институцијама.

Он је навео да је покренута и иницијатива да се оформи мјешовити комитет за сарадњу и напоменуо да је важно пронаћи начин како покрити заједничке трошкове за успостављање директне авио-линије од Београда до Манаме, јер би то “осоколило многе бизнисмене, али и допринело туризму”.

Вучић је позвао грађане Бахреина да посјете Србију и у њој, како је рекао, граде своју другу кућу.

“Што се Србије тиче, имаћете искреног пријатеља и веома лојалног сарадника, некога ко ће водити рачуна, не искључиво о својим интереса, већ и интересима својих пријатеља”, поручио је Вучић.

Шеик Ел Калифа, који је изасланик краља Бахреина за хуманитарни рад, питања омладине и савјетник за националну безбједност, истакао је да његова званична посјета, која је услиједила само мјесец дана након што је Вучић посјетио Бахреин, показује значај билатералних веза.

“Вриједности партнерства које расте надамо се биће учвршћено дипломатским, економским и стратешким везама између двије земље”, рекао је Ел Калифа.

Он је навео да су заједничке вриједности и стремљења која постоје између грађана Бахреина и Србије, темељ заједничког циља за одрживм развојем и просперитетом за оба народа.

Ел Калифа је указао да је отварање званичних канала комуникације важан корак, како би се олакшала, унаприједила и ојачала сарадња и напоменуо да у Београду борави у пратњи високих представника економских и стратешких институција Бахреина, како би се договорили конкретни кораци у реализацији заједничких визија лидера двије земље.

Престолонасљедника Бахреина, дочекала је раније данас на аеродрому у Београду “Никола Тесла” премијер Србије Ана Брнабић, а он се у међувремену састао и са министром омладине и спорта Србије Вањом Удовичићем.

Вучић и Ел Калифа присуствоваће сутра приказу наоружања, војне опреме и способности дијела јединица Војске Србије на војном аеродрому “Пуковник Миленко Павловић” у Батајници.  
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана