Вучић два пута тражио да посјети Јасеновац

ГС
Foto: Танјуг

Хрватске власти забраниле су данас предсједнику Србије Александру Вучићу да приватно посети Јасеновац и Пакрац, правдајући тај несвакидашњи чин наводном жељом Вучића да "изазове хаос у Хрватској" и наводећи да се такве посјете морају реализовати путем службених протокола.

Ипак, како Блиц сазнаје, предсједник Србије је у последњих годину дана два пута службено покушао да уговори посјету Јасеновцу, али су из Загреба оба пута стигле молбе да се посјета одложи.

– Прва молба упућена је 10. септембра 2021. године. Хрватски премијер Андреј Пленковић тада је затражио да одложимо посјету због “протеста хрватских бранитеља” – сазнаје Блиц из незваничних извора.

Након тога, предсједник Вучић је нову посјету затражио 5. марта 2022.

– Друга посјета требало је да буде реализована 5. марта, на предсједников рођендан. Међутим, молба премијера Пленковића била је иста: не сада – додаје се.

Како се наводи из незваничних извора, Вучић је оба пута уважио молбу хрватских власти и одложио посјету.

Да је Вучић већ два пута планирао посјету која му је одлагана потврдио је данас и Милорад Пуповац, саборски посланик и председник СДСС.

– Није се смјело догодити да предсједник Републике Србије не може да дође у посјету Јасеновцу. Није се смјело догодити да се траже алтернативни начини како би се могло обезбедити да се тај долазак осигура и да прође у реду. Посебно се није смело догодити јер је већ двапут у последњих годину дана постојала комуникација о датумима када би се то могло догодити па су се стране споразумеле и одложиле. Овај пут је та комуникација изостала – поручио је Пуповац на конференцији за новинар, преноси Српска.инфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана