Вучић: Држава ће додатно помоћи најсиромашнијима

Танјуг
Вучић: Држава ће додатно помоћи најсиромашнијима

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће држава у наредном периоду додатно помоћи најсиромашнијима, као и да ће се се посебна пажња посветити заштити деце од корона вируса, с обзиром да ће се већ до краја године у цијелом свијету говорити о обавезној вакцинацији деце.

На питање хоће ли буџет моћи да помаже привреди ако не достигнемо колективни имунитет који обезбјеђују вакцине, Вучић је гостујући на РТС рекао да је Србија до сада обезбједила “ненормално” велике пакете помоћи имајући у виду снагу наше економије, број становништва, предузећа и предузетника.

Вучић истиче да ће се увести социјалне карте и да ће држава гледати да додатно помогне најсиромашнијима.

“Неки се смеју витаминима и помоћи од 120 евра, али то је по 1.000 динара већа пензија месечно, што за оне који имају пољоривредне и мале пензије није мало, нити безначајно. Гледаћемо да пронађемо начин да помогнемо најсиромашније, као ћемо сад помоћи незапосленима са додатних 60 евра, мимо онога што ће добити сви остали грађани Србије, поручио је Вучић.

Каже да се притом неће прећи ниво јавног дуга од 60 одсто БДП-а.

Нагласио је да ће држава направити искорак и по питању екологије и позабавити се зеленом агендом.

Предсједник је рекао да ће замолити премијерку Ану Брнабић да се лично позабави, и преузме одговрност за ријешаваје питање водовода у Зрењанину, пошто тај проблем није ријешен у претходних 100 година.

Најбољи одговор Милановићу рад на откривању истине свијету

 

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је најбољи одговор на изјаве хрватског предсједника Зорана Милановића о Јасеновцу рад на откривању истине свијету и поштовање сопствених жртава.
Коментаришући Милановићеву оцјену да је геноцид учињен, прије свега, према Јеврејима, а касније према Србима и то искључиво оним из Поткозарја, Вучић је рекао да се и сам питао да ли је добро чуо, па је неколико пута погледао ту изјаву.

“То говори колико је важно да негујемо културу сећања, да имамо филмове о Јасеновцу, да то унесемо у наше уџбенике, да направимо велики меморијални комлекс у Градини на територији Републике Српске и да свако наше дете које иде на екскурзију мора да посети Градину и научи шта се тамо догодило”, рекао је Вучић за РТС.

Он је истакао да се чини да је срамота рећи да су највеће жртве у Независној Држави Хрватској /НДХ/ били Срби, иако се зна о Јасеновцу о коме пише и у Меморијалном центру Јад Вашем.

“Мислим да је наш најбољи одговор неузвраћање увреда Милановићу и Хрватској, већ управо рад на томе да откривамо истину, да свету саопштавамо истину, али, пре свега, да нашем народу и нашој деци јасно ставимо до знања да морамо да чувамо наше жртве и да морамо да показујемо поштовање према њима”, рекао је Вучић.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић изјавио је да се у логору Јасеновац у Другом свјетском рату догодио геноцид, али, прије свега, према Јеврејима, а касније према Србима искључиво из Поткозарја, као и да су Срби третирани као непријатељи јер су “пружали отпор”.

У злогласном логору Јасеновац је током Другог свјетског рата страдало 700.000 жртава усташког злочина. Међу њима, живот је изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало и 20.000 дјеце.

Ревакцинисаћу се вјероватно у Дољевцу, молим све да се вакцишу

Предсједник Србије Александар Вучић апеловао је вечерас на грађане да се вакцинишу, наводећи да је то предуслов да Србија иде напред, да отвори еконимију и реализује све предвиђене инфраструктурне пројекте.

Он је за Дневник РТС рекао да Србија тренутно расолаже са 150 000 вакцина за прву дозу и да је сачувано колико је потребно за другу дозу Спутњика В и Фајзера, а да у понедељак стиже њош пола милиона кинеских вакцина.

Он је посебно апеловао на грађане у Новом Пазару, Сјеници, Тутину да се вакцинишу, наводећи да је тамо највећа стопа смртности и била, а да је и сада.

Замолио је и људе у тамнавском дијелу, од Обреновца, Ува, Лајковца, Мионице да се вакцинису, као и у Нишавском округу, Долкјевцу, Мерошини, Загубици и другим општинама да се вакцинишу.

Највио је да ће у утиорак имати састанак у Гаџином хану и да ће вероватрно у Дољевцу примити другу дозу вакцине, јер је у том мјесту свега 12 одсто грађана примило прву дозу вакцине.

У Нишу је скоро 45 одсто грађана примило прву дозу, казао је Вучић и наппоменуо колика је разлика међу мјестима.

Он је навео и да сада у Новом Саду сада има више проблема него у Нишу и да тамо најмање пада број обољелих.

Указује да људи из свијета долазе у Србију да се вакцинису и апеловао на наше грађане да не слушају глупости и да треба да дођемо до 3 милиона вакцинисаних да би Србија живјела нормално, истакао је Вучић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана