Вучић: Плате преко 1000, пензије 500 евра у следећем мандату владе

Танјуг
Вучић: Плате преко 1000, пензије 500 евра у следећем мандату владе

​ПЕКИНГ - Предсједник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће, под условом да не буде неког свјетског сукоба, просјечна плата у Србији бити више од 1000 евра у мандату сљедеће владе, а просјечна пензија преко 500 евра.

Он је за ТВ Пинк из Пекинга рекао да је просјечна плата у новембру била 588 евра, а у Београду преко 740, а да ће за јануар бити много више и да ће се то знати за мјесец дана.

На питање шта ће обећати грађанима за изборе, Вучић каже да обећавају рад, борбу, очување независноти и самосталности Републике Србије, мир и стабилност у региону.

Рекао је и да курс спољне политике неће бити мијењан и да то значи поштовање свих пријатеља, као и то да Србија неће уводити санкције ни Русији ни Кини.

“ВИ велики мозете да се играте васим великим интересима, ми се трудимо да цувамо пријатеље на разлицитим странама, идемо својим путем ка ЕУ”, рекао је Вучић.

Он је навео да ће Србија градити и све боље односе са САД, и да је зато веома задовољан декларацијом која је стигла од великог броја конгресмена , сенатора и чланова Представничког дома САД и да са Америком Србија има фантастичну перспективу.

“То ће бити политика Србије. Не да склањамо, спречавамо и рушимо, већ да градимо. Верујем да људи то препознају, то је суштинска разлика”, поручио је Вучић.

Вучић: Дошли смо да покажемо поштовање према спортистима и Кини

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је допутовао у Пекинг на отварање Зимских олимпијских игара како би показао поштовање према нашим спортистима, али и домаћину Зимских олимпијских игара Кини, која је земља, како је нагласио, са којом желите и морате имати добре односе.

Вучић је за ТВ Пинк рекао да је лијепо показати поштовање према нашим спортистима који учествују на овим играма, а у Србији слаби пратимо, нити показујемо интересовање за зимским спортовима.

„У политичком смислу веома важно што смо овде. Један од значајних политичких лидера био је овде, а његова земља нема ни спортисте који учествују, али је дошао да покаже поштовање према домаћину”, објаснио је он.

Он је исправио своју данашњу изјаву о трговинској размјени са Кином и прецизирао да је у посљедњих 10 година Србија увећала свој извоз у Кину ,не 22 пута, већ 152 пута.

Кина је, поновио је, наш други спољнотрговински партнер, послије убједљиво прве Њемачке, а преко 80 одсто извоза у Кину остварује Зиђин.

„Само та једна инвестиција од преко милијарде евра говори колико је Кина значајан партнер за нас, да не говиримо и Железари где је десетине хиљада људи задржало радна места”, истакао је он и додао да није никада имао дилему да допутује у Кину на отварање ЗОИ.

Нагласио је да када је неко предсједник Србије он мора да води рачуна о интересима своје земље и народа, а не да ли ће да добити критике или похвале

„Мени је важан резултат, а он се мери растом БДП-а, платама и пензијама у нашој земљи, нивоом запослених и стопом јавног дуга.

У Кини веома цене што сам дошао, посебно због другачијих породичних околности То су нагласили неколико пута”, додао је он.

Вучић је истакао да је домаћин показао велико поштовање према нашој делегацији и Србији, а наша делегација поштовање према земљи домаћину.

„Према Кини не можете да не покажете поштовање, када је то земља која се тако брзо развија и расте. Ништа нажао није учинила Србији, ниједна некоректан корак. Када гледате како се земље развијају, желите и морате да имате добре односе са Кином, посебно када цена нафте расте на дневном нивоу, када је цена гаса толико високо, неподношљиви, када цена угља скаче сваки дан, када је бакар на 9.600-9.700 долара по тони, када све цене сировина драматично расту. Када гледамо како да се снађемо за робу. Наравно да нам је партнерство са Кином од великог значаја”, истакао је Вучић.

Вучић: Сутра са Сијем и о споразуму о слободној трговини

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће једна од тема његовог сутрашњег разговора са кинеским предсједником Си Ђинпингом у Пекингу бити и уговор о слободној трговини са Кином, додајући да је 90 одсто тог питања већ договорено, а да ће њихов сусрет дати додатни импулс да то тог уговора и дође.

“Пред нама је сутра веома важан разговор. Донели смо одлуку да разговарамо са кинеским партерима о слободној трговини, јер то може драматично да поспеши извоз домаћих производа”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Како је рекао, домаћи винари, када извозе у Кину, морају да урачунају себи 30 одсто нижу зараду, јер су царинске дажбине веће за земље без уговора о слободној трговини.

Додао је да није лако имати такав уговор са Кином, јер онда и ми губимо на царинским дажбинама, од чега тренутно зарајуђемо око 110 милиона евра, нешто мање на ПДВ-у, али се држава одлучила на тај корак како би се поспјешили извоз.

“Када обезбедите велико тржиште, као што је кинеско, слободан приступ таквом тржишту, да можете да се такимичите без ограничеја и у царинама, и у дажбинама.. онда немамо проблем да обезбедимо велики посао, од Будимке, фабрика за прераду воћа и поврћа, до винара и прозивођача ракија”, рекао је Вучић.

Истакао је да су тимови двије земље договорили око 90 одсто ствари, када је о таквом уговору ријеч.

“Нећемо ми сутра све то да завршимо, али даћемо важан импулс тим разговорима”, рекао је Вучић.

Поновио је да Србија жели да успостави авио-линију ка Кини, додајући да би било идеално да ми успоставимо лет ка Шангају, а Кинези ка Пекингу.

“Имамо и много других тема, о новим инвестицијама, али ја желим да добијемо подршку и у знању кинеских стручњака, како да обезбедимо сопствене резерве”, рекао је Вучић.

Предсједник је указао да то не значи да грађани треба да буду забринути, јер у земљи свега има довољно.

“Али, пратимо светско тржиште, како долази до усложњавања кризе, осети се и на тржишту. Наше је да набавимо довољно грашка, пасуља, соли, млека у праху, идемо у набавку додатних количина нафте, нафтних деривате, не само због раста цена, већ зато што не знамо шта ће бити сутра. Не нашом кривицом, али свакако морамо да водимо рачуна”, рекао је Вучић.

Држава, каже, ради на томе да обезбједи да грађани не осјете у великом обиму кризу која све више захвата велики дио свијета, због чега се и разматрају различите видове енергије, хране… и о свему се, каже, води рачуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана