Вучић: Док сам председник, неће бити признавања Косова

Танјуг
Вучић: Док сам председник, неће бити признавања Косова

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић јасно је ставио до знања да, док је он предсједник, до избора 2022. године, неће бити признавања Косова и да тај став неће мијењати.

- Не знам шта би морало да се деси, па да се то промени. Ми смо дали све од себе. Водили смо паметну политику, сачували смо Србију од сукоба, не јуначећи се сачували животе оних који желе да остану на Косову и Метохији. Улагали смо у њихов опстанак, не угрожавајући мир. Знам хиљаде људи који једва чекају неки нови сукоб и нашли би безброј разлога зарад правде и правичности због чега би то волели. А када би их упитали да ли би да се њихов брат или дете сутра врати у ковчегу, онда је то другачије - рекао је Вучић за „Вечерње новости“.

Додао је да су водили тешку политику, српску политику, штитили националне интересе и водили рачуна да „не уђемо у сукоб са целим светом и да не дође до било каквог оружаног сукоба“.

- Не зато што смо слабији, већ зато што то није потребно. Србији је потребан развој - рекао је Вучић.

Предсједник Србије указује да је "тешко са Албанцима и разговарати".

- Све што видите је кампања на дневном нивоу против Срба, Србије и њеног председника. Срби би били добри уколико би признали независност Косова, а само дан после би кренули захтеви за наплату ратне штете, два дана касније би било: признајте да сте починили геноцид. И онда видите да разговарате са људима који не желе да вас убеде да можемо нешто заједнички да радимо - казао је Вучић.

Њихови сви разговори, истакао је, своде се на "међусобно признавање", а 100 пута им је, каже, рекао да га то не интересује.

- Шта Србија добија тиме? Код њиховог руководства мора да дође до промене свести, као што је потребан притисак из ЕУ да се испуни оно што је потписано, а заста је гарант управо ЕУ - оцијенио је Вучић и додао да док се то не испуни, не вјерује да ће било ко имати велико повјерење у вјеродостојност разговора, у озбиљност, одговорност и могућу испоруку било каквих озбиљнијих резултата.

На питање да ли страхује од ојачања осовине Берлин - Вашингтон после побједе Џоа Бајдена у трци за предсједника САД и да ли ће они бити на линији: или признавање Косова или ништа од ЕУ рекао је да је то њихова линија била и раније и да нема сумњу да ће сада бити израженија.

-  Опет, морам да кажем да сам имао веома добар разговор са председником (Француске Емануелом) Макроном и фер разговор са канцеларком (Ангелом) Меркел. Пред нама нису лаки дану, али то неће бити први пут" – истакао је Вучић-

Подсјећа да у претходних осам година нисмо имали погром, ни прогон Срба нигдје.

- Са друге стране, Косово је пре тога било стављено ад акта, посебно после пресуде Међународног суда правде, а после тога су постављени гранични прелази на Јарињу и Брњаку. Онда је неко успео целу причу да врати на међународну сцену. Да ли је издајник онај за чије време 90 земаља призна независност Косова или онај за чије време 18 земаља повуче признање? Где су то плате увећане за готово 60 одсто? Када је Србија имала исти курс према евру осам година? Када смо изградили више ауто-путева, пруга...Србија се много променила. Немци кажу: семафор показује све резултате - нагласио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана