Вучић: Договорен рад на три питања

Срна
Вучић: Договорен рад на три питања

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је у Бриселу да је током данашњег наставка дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ договорен рад на питању несталих особа, интерно расељених и економије.

Вучић је новинарима послије састанка рекао да ће разговоре о овим темама наставити технички тимови 22. јула у Бриселу, а да 15 дана након тога очекује нови састанак на политичком нивоу.

Он је истакао да ће питање имовине бити најтежа тема и да очекује да ће оно бити покренуто од септембра.

“Несталих особа има 1.643 или 1.644, у зависности од евиденције које воде две стране, а од тога је 570 Срба и неалбанаца, а остало Албанци”, рекао је Вучић.

Он је навео да је делегација Србије рекла да је Београд спреман да одговори на сваки захтјев Албанаца и провјери било коју локацију на коју албанска страна укаже као потенцијално гробно мјесто, преноси РТС.

“Али смо тражили то исто право и за нас, зато што до сада нисмо могли да имамо приступ Бабушнику, Ђаковици односно Радоњићком језеру, Кошарама, Истоку и неким другим локацијама”, рекао је Вучић.

Он је навео да су Албанци тражили да се отворе све војне и полицијске архиве.

“Ми смо рекли да поводом питања несталих и интерно расељених нема проблема, али морате да отворите архиве такозване ОВК, да бисмо могли да видимо где су убијани Срби и други неалбански живаљ. Како смо то изговорили /било је/ као да смо тражили да населимо целу земљу на Меркуру или Венеру”, рекао је Вучић.

Он је навео да су договорена два принципа - да ће двије стране заједнички радити са Међународним комитетом Црвеног крста /МКЦК/ и прихватати њихова правила, а други да ће бити отворене и показати политичку вољу за проналажење несталих особа.

Вучић је указао да је чак 220.000 интерно расељених лица и да је Косово и Метохија једино мјесто на свијету и ратни конфликт, гдје се свега 1,9 одсто становништва вратило на своја огњишта.

Према његовим ријечима, договорено је да се покуша наћи рјешење за то да бар малом дијелу људи буде омогућен повратак на огњишта уз безбједност у пуној мјери, јер, како је навео, дио људи не жели да се врати.

Он је додао да је разговарано и о економији, али да “неки нису добро разумјели тему” и дошли су да причају о ратној одштети, као и о убрзању рада на ауто-путу Ниш -Приштина уз веће европско учешће и сарадњи “преко административне линије”.

“Покренули смо много важних и тешких питања данас. Биће тешко јер не преговарамо ми само са Приштином, већ и са Бриселом и са најмоћнијим земљама ЕУ које су признале независно Косово”, рекао је Вучић.

Он је навео да се од септембра очекује наставак са другим темама, међу којима ће бити и имовина, а да је данас тражио да отварање теме имплементације заједнице српских општина, на чему ће Србија наставити да инсистира јер је то међународна обавеза.

“У среду се наставља овде технички дијалог и онда ћемо да видимо како то тече - прво иду нестале особе, интерно расељена лица, затим економија, а ако у року две недеље то могу да реше, остаће око 20 одсто питања око којих не могу да се сагласне, нема никакве сумње, онда ћемо на политичком плану покушати да то решимо”, рекао је Вучић.

Хоти: Заиста тежак сусрет са Вучићем и представницима ЕУ редставницима ЕУ

 Премијер привремених приштинских институција Авдулах Хот изјавио је вечерас послије разговора са предсједником Србије Александром Вучићем и представницима ЕУ у Бриселу да се радило о "заиста тешком сусрету".

"Ви знате да је ово процес који треба да се заврши унутар неколико седмица или мјесеци. Не више од тога. Ја сам увјерен да имамо могућности да учинимо наредак јер имамо подршку кључних држава ЕУ и посредника (Мирослава) Лајчака", рекао је Хоти новинарима у Бриселу,

Он преговоре види као финалну фазу дијалога, у којој би, како је рекао, требало да се ријеше сва отворена питања са Србијом.

Хоти је нагласио да су се стране договориле о корацима у наредним недјељама и мјесецима.

Најважније је, каже, да постоји политичка воља да се оконча овај процес у предстојећем периоду

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана