Вучић: До сада најтежи разговор са међународним представницима о КиМ

Танјуг
Вучић: До сада најтежи разговор са међународним представницима о КиМ

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је данас у Београду са представницима "четворке" и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком „имао веома тежак и можда и најтежи разговор који су имали до сада“.

-Имали смо отворену и озбиљну дискусију, оно око чега смо сагласни, јесте да замрзнути конфликт није решење, јер је само питање тренутка када ће неко да га одмрзне и када ће неодговни појединци да уруше мир целог западног Балкана -, истакао је Вучић.

Истакао је да је као предсједник Србије данас недвосмислено био суочен са проблемима и изазовима који би били стављени пред Србију ако се не би усагласили са предложеним планом за КиМ.

-Под тим условима тражили смо од Лајчака и  четворке - представника САД, Немачке, Француске и Италије, да помогну свима нама у превазилажењу турбуленција са којима се суочавамо на КиМ. И сматрамо да је крајње време да се формира ЗСО која је не само обећана већ и потписана пре 10 година. То је питање хитности, јер тек после тога је могућ разговор и повратак у институције и каква таква нормализација ситуације -поручио је Вучић.

Предсједник Србије изјавио је данас да пред Србијом нису лаки дани, да нема ни лијепих ни слатких разговора, и додао да након разговора са "петорком" може да каже да је дао све од себе да чува и штити Србију.

Нагласио је да ће наставити да чува и штити Србију још неко вријеме.

Вучић је рекао и да очекује да ће Србија имати даљу подршку на европском путу Србије.

Мирослав Лајчак изјавио је да је имплементација и оснивање Заједнице општина са већинским српским становништвом кључна и нагласио да су увјерени да је њемачко-француски план који су представили у септембру најбољи начин да се успоставе односи Србије и Косова.

Лајчак је након састанка са предсједником Србије у Вили Мир додао да сматрају да је тај план важан и за европске интеграције региона.

-Наш посао ће се наставити без икаквог одлагања -, рекао је Лајчак.

Састанку са предсједником Србије присуствовали су специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, савјетник за спољну политику и безбједност немачког канцелара Јенс Плетнер, савјетник за спољну политику предсједника Француске Емануел Бон и савјетник за спољну политику и безбедност премијерке Италије Франческо Тало.

На састанку је био и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.

Претходно, они су у Приштини разговарали са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, након чега је Лајчак изјавио да су очекивали више разумевања за приједлог за нормализацију односа са Београдом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана