Вучић: Данас су Београд и Отворени Балкан свјетска пријестоница вина

Танјуг
Вучић: Данас су Београд и Отворени Балкан свјетска пријестоница вина

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић истакао је данас, отварајући међународни сајам вина „Винска визија Отвореног Балкана" у Београду, да је по ономе што је урађено, регион „Отвореног Балкана" показао да можемо не само да будемо дио свијета, већ и да у много чему можемо да се такмичимо и будемо бољи у различитим сферама друштвеног живота.

Поручио је да је сајам један важан корак у додатној конкретизацији идеја Отвреног Балкана, а да ће други крупни кораци тек да услиједе.

„Данас је за нас велики и посебан дан. Чини ми се да нема човека на овом сајму који није насмејан. Ово смо урадили заједно. И пошто познајем по мало и Дритана(Абазовића), Едија(Раму), Димитра (Ковачевског) и Ану(Брнабић), већи сам винопија од њих. Обилазио сам европске сајмове, а ишао сам тако и на Винитали и сајам у Немачкој, и мало где је овако направљено и уређено како је овде", поручио је он.

Вучић је казао да имају чиме да се поноси.

„По овоме што смо урадили заједно показали смо да можемо не само да будемо део света, већ и да у много чему можемо да се такмичимо и будемо бољи у различитим сферама друштвеног живота", истакао је он.

Вучић је изразио задовољштво, што је, и поред чињенице да је септембар тежак за винаре, Сајам у Београду окупио готово све винаре из Србије, Северне Македоније, Албаније, Италиије, Словеније, Хрватске, БиХ, Црне Горе, и многих других земаља.

Навео је да су на сајму окупљени излагачи из 22 земље, а да на Сајму учествују предстваници више од 40 земаља, што, констатовао је, није мала ствар.

Позвао је грађане Београда и Србије да дођу од данас послије подне до недеље да пробају најбоља вина из региона и свијета.

„Данас су Београд и Отворени Балкан" светска престоница вина и отвореног срца поздрављамо госте. Добродошли мајстори подрума, дистрибутери,... И данас можете да видите колико је „Отворени Балкан" важна и отворена иницијатива, у којој желимо да видимо све који могу себи место у њој да пронађу", нагласио је он.

Подсећајући на речи великог Хемингвеха, да је вино најцивилизованија ствар на свету, Вучић је рекао да је сајам "Винска визија" управо то - питање подизања свести и цивилизацијских нивоа.

"Наш посао је да рушимо те историјске баријете и скидамо терет са леђа наших потомака", нагласио је предсједник Србије.

Додао је да је сви представници Србије, Албаније и Сјеверне Македоније радују доласку председавајућег Савета министара БиХ Зорана Тегелтије и премијера Црне Горе Дритана Абазовића, наводећи да ће им се сутра придружити шефови турске и мађарске дипломатије, Мевлут Чавушоглу и Петер Сијарто, што све показује какав је значај и инетерес за друге иницијатива "Отворени Балкан".

"Овај наш лепи сусрет потврђује речи Волтера, да нема на земљли ништа тако важно као култура вина, јер вино зближава људе. Овај Сајам је један важан корак у додатној конкретизацији идеја Отвреног Балкана, а други крупни кораци ће тек да уследе", рекао је Вучић.

Он је захвалио свима који су учествовали у организацији Сајма, који су уложили труд, рад, енергију, даноноћно, да манифестација изгледа, као ниједан сајам раније, свечано и прелепо.

На крају, како је рекао, подијелио је личан утисак:

"Наша идеја је увек имала много противника, оних који би проналазили замерку, који би тражили длаку у јајету, из различитих политичких разлога, којима се није допадала. Али, не мозете да победите несто добро и природно".

Вучић је рекао да наше зближавање, наше интересе, нико не може да заустави.

"Отворени Балкан никоме ништа лоше није донео. Нашим земљама и грађанима донео је само добро. И зато ћемо наставити још вредније и посевећеније, више и јаче да радимо, да Отворени Балкан учинимо још бољим, снажнијим и привлачнијим за неке друге, али и како би Албанци, Македонци и Срби у томе могли да уживају", закључио је Вучић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана