Вучић: Разговараћу са Шмитом и рећи му шта мислим

Танјуг
Вучић: Разговараћу са Шмитом и рећи му шта мислим

БЕОГРАД - Предсједник Александар Вучић изјавио је да ће, уз пуно разумијевање позиције Републике Српске, разговарати са новим високим представником у БиХ Кристијаном Шмитом, али да ће му отворено рећи свој став - да Србија није срећна због начина на који је постављен, да је против примјене Бонских овлашћења и да би свака акција против званичника РС била катастрофална по безбједност региона.

На питање да ли неко на њега врши притисак да разговара са Шмитом, са којим представници РС не желе да разговарају, незадовољни што је на функцију постављен без мандата СБ УН, Вучић је рекао да га нико не притиска, те да је већ разговарао са Шмитом.

“Разговарао сам са њим, и нисам крио. Мој посао је да не угрозим позицију Србије. Шмита познајем, он је помагао и када су изоловали Додика. Тада сам га ја молио да дође и разговара са Додиком и разговарао је са њим у Источном Сарајеву”, рекао је Вучћ за ТВ Хепи.

Како каже, резумије Додика и РС, али и Шмита, њихове позиције, али Србија мора да има своју позицију.

“Нисмо срећни, октроисан је избор, али објективне су околности. Када будем сматрао за сходно, са Шмитом ћу да разговарам, али ћу му рећи отворено да сам потпуно против примене Бонских овлашћења, да је за нас лоша Инцкова одлука и да би свака врста акције против Додика и званичника РС била катастрофална по стање стабилности у регион”, рекао је Вучић.

Додао је да Шмит изузетно интелигентан човјек, за којег се, каже, нада да ће имати више такта и жељети да чује српску страну, посебно РС.

Додао је да су односи Србије и РС најбојли у историји, да он и Додик никада неће рећи ружне ријечи један о другом, али да то не значи да морају у сваком питању да се сагласе.

“Разумем позицију РС, сасвим је могуће да бих се понашао исто, али и они морају да разумеју да Србија има 61 одсто инвестиција на Западном Балкану, а сви остали 39 одсто. Да ли мислите да смем да угрозим позицију Србије или РС”, рекао је Вучић.

Поновио је да Србија поштује БиХ, али да никада не може да се сагласи са прогоном Додика.

Вучић: Даћу све од себе да разговарамо са Бошњацима

Предсједник Александар Вучић изјавио је вечерас да ће дати све од себе да би се са Бошњацима у БиХ сјело и рационало разговарало да бисмо, како је рекао, разумијели колики је њихов бол због Сребренице, али и да они разумију колика је наша бол због свих злочина почињених над Србима.

Увјерен је, каже предсједник, да ће то једног дана бити нормално, јер разговарати је нормално чак и на бојном пољу.

Вучић је рекао да прича да Србија крије ратне злочинце не стоји и да је то, како је рекао, наобичнија пропаганда једног тајкунског медија - Н1.

“Ми имамо одређене споразуме са БиХ, који подразумевају да они нама не испоручују оне које ми гонимо и да ми не изручујемо оне које они потражују”, рекао је Вучић и истакао да нико у Србији неће штити ратне злочинце.

Гостујући на Хепи телевизији, Вучић је рекао да када БиХ тражи да им испоручимо Душка Корњачу (ратни командантопштине Чајнице) , они знају да на то немају право, да то није материјално правно могуће.

Поновио је да је Корњача држављанин Србије од 2007., а сада ти исти, који су му дали државланство, жељели би, каже, да ми хапсимо људе које немамо право да хапсимо.

“Нећу да учествујем у хајци против сопственог народа, јер не учествујем ни у хајци против вашег народа...”, рекао је Вучић.

Поновио је да разумије да Бошњаке боли када се спомиње “нож, жица, Сребреница” и то, истакао је, није нормално то узвикивање, као што није нормално помињати “жуту кућу”, јер се тиме алудира да ће неко Србима да вади органе.

“Зато са Бошњацима морамо да седнемо и да разговарамо, да кажемо да то није добро. Морамо да разговарамо да би видели да их не мрзимо, да не сањамо да ће они да нестану, а да они не сањају освете према Србима”, рекао је.

На констатацију да неки противници предсједника сматрају да би требало да иде сваке године у Сребреницу и да га сваке године тамо каменују све док Бошњацима не буде доста, Вучић каже да у Сребреницу не може без позива, али и да га нико више и не зове.

“Постоје ствари на које немате одговор, као што је да сам ја хтео у Сребреници сам себе да убијем и да је то Србија организовала...”, рекао је председник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана