Вучић: Црна Гора показала да има инструменте да спроведе што намјерава

Срна
Вучић: Црна Гора показала да има инструменте да спроведе што намјерава

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ствари у Црној Гори нису биле једноставне будући да су српски патријарх и митрополит црногорско-приморски на Цетиње стигли хеликоптером, а премијеру Здравку Кривокапићу је честитао што је држава показала да има инструменте да може да спроведе што је намјеравала.

Александар Вучић је изјавио да је било логично очекивати све што се збивало на Цетињу уочи устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

“Најављиване су тензије, протести против устоличења. Партијски организовани скупови. Цетиње је место у којем је више од 90 одсто становништва оријентисано против Српске православне цркве, где постоји изражена мржња према свима који припадају неким другим народима. Али, чак не бих рекао да је то стварна мржња, већ индукована од дела политичара у Црној Гори”, рекао је Вучић за Телевизију “Прва”.

Он је навео да је добро да је Влада Црне Горе промијенила одлуку током ноћи, појаснивши да медији у Србији нису ништа погријешили јер је било тачно да није требало да се догоди устоличење.

“Дирекције полиције и Влада Црне Горе су то препоручиле. Онда је током ноћи промењена одлука јер су патријарх и митрополит инсистирали на устоличењу”, објаснио је Вучић.

Вучић је подсјетио да је још јуче, дан уочи устоличења, честитао митрополиту Јоаникију, те је истакао да је на њему сада да настави да брине о вјерном народу у Црној Гори и да ради на смиривању тензија.

“Он је на веома важном месту и мора да брине о целокупном верном народу у Црној Гори, додатно да ради на помирењу, на смањивању тензија, страсти и верујем да ће са патријархом Порфиријем, наставити то да чини”, рекао је Вучић.

На питање да ли је била угрожена безбедност патријарха и митрополита, Вучић је рекао да је, будући да су на Цетиње дошли хеликоптером, јасно да ствари нису једноставне.

“Они су слетели на земљиште иза манастира, успели да дођу хеликоптером. Сачекали су их припадници специјалне полиције и увели у манастир”, рекао је Вучић.

Рекао је и да зна ко их је чувао, да су то различити људи, на различитим мјестима, али није желео детаљније да говори о томе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана