Вучић: Човјечанство не смије изгубити битку за животну средину

Срна
Вучић: Човјечанство не смије изгубити битку за животну средину

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у Глазгову, на самиту о климатским промјенама, да ништа неће остати за будуће генерације ако човјечанство изгуби битку за животну средину.

Вучић је истакао да је привилегија за Србију да буде на тако значајном самиту, на којем се разматра најважнија тема данашњице како будуће генерације не би понављале исте грешке на планети на којој је живот једино могућ.

Он је рекао да сви знају шта су циљеви када се говори о климатским промјенама, али се мора бити искрен и указати да половина радних мјеста у Србији зависи од примјене тих планова.

Обраћајући се учесницима на овом скупу, Вучић је навео да му представља част што је Србија копредсједавајућа на овој сесији и да доприноси примјени члана шест Глобалног договора из Париза о смањењу гасова стаклене баште.

Вучић је истакао да је циљ да се до 2050. године прилагоде емисије угљен-диоксида кроз стварање нових индустрија, преноси РТС.

"Наш зелени план је у велики мери повезан са економском стабилношћу земље", рекао је Вучић, наводећи да ће Србија издати зелене обвезнице које ће служити циркуларној економији.

Вучић је поставио питање како да се финансирају све ове активности у Србији?

"Чули смо приче о трилионима долара који ће бити на располагању, али колика ће бити камаптна стопа, како ћемо приступити тим фондовима?", упитао је Вучић.

Вучић од 31. октобра до данас борави у Глазгову, гдје је учествовао на самиту лидера о климатским промјенама, а на маргинама је одржао низ билатералних састанака са званичницима неколико држава.

Предвиђено је да присуствује и догађају поводом покретања иницијативе о глобалном смањењу метана који организују пресједник САД Џозеф Бајден и предсједник Европске комисије Урсула Фон дер Лајен.

У Глазгову, на глобалном самиту о клими, око 120 свјетских лидера разматра како да се смањи емисија штетних гасова до 2030. године како би се глобално загријевање одржало на нивоу од 1,5 степени Целзијусових.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана