Вучић: Читав свет је скочио на мене, желели су да Србија не добије ништа

Г.С.
Вучић: Читав свет је скочио на мене, желели су да Србија не добије ништа

Када сам говорио о демаркацији између Срба и Албанаца, мислим да је то био веома рационалан приступ, изјавио је данас предсједник Србије Александар Вучић.

“Међутим читав свет је скочио на мене, јер нису разумели колико је храбрости потребно да се тако нешто изговори”, додао је Вучић.

Он је то рекао у интервјуу за портал “Павловић тудеј” (Pavlovic Today) са сједиштем у Вашингтону коментаришући недавну изјаву Џона Болтона да је постојала идеја о подјели Косова и додао да је тражио ту једну ствар јер превише Срба пати.

Предсједник Србије говорио је и о састанцима у Бијелој кући са Робертом О'Брајаном, Жерардом Кушнером и Ричардом Гренелом.

“По први пут, разговарали смо о свему што се дешава Србима и Србији у једној небирократској атмосфери о стварима о којима обично само пишете извештаје и нико вас не слуша”, нагласио је Вучић.

Он је објаснио какав би био идеалан предсједник Србије са становишта Европе.

“Можете разговарати са европским званичницима колико год хоћете, али они вас не чују. Они имају свој план и за њих, идеалан председник Србије био би онај ко ће прихватити све њихове захтеве под притиском и уценама”, каже Вучић.

Како српски предсједник одржава ток и стабилност земље, унутрашњу равнотежу и фокус, док пролази кроз разне врсте олује и турбуленција у историјским тренуцима доношења одлука?”

“Ја сам политички ветеран, довољно искусан да верујем да сам се навикао на све то. Али оно што ме изненадило сваки пут, чак и кад сам помислио да сам све то прошао, све видео, колико брзо неки људи којима сам толико помогао могу постати нелојални”, открио је Вучић

Оно што изненађује је да ово већ пети пут да пролазим кроз ово и на шта се још не могу навикнути идеја да је ишта од тога нормално. Не могу се навикнути на чињеницу да је лојалност изгледа готово непостојећа и да је захвалност краткотрајна између људи и политичких партнера”, објаснио је предсједник Вучић.

Пролазећи бурним политичким путем, предсједник Србије открио је да и он може видјети да га многи подржавају као што је показано на недавним парламентарним изборима на којима је Вучић био побједник. Вучићева Српска напредна странка (СНС) освојила је 190 од 250 мјеста у српском парламенту.

“Оно што не смете дозволити да будете у искушењу је да реагујете емоционално. Дакле, строго професионално, морате наставити са напретком, јер је то у интересу нације. Усредсређујете се на кључне теме. Усредсређени сте на политику, економију и показујете људима да радите, да ћете се и даље борити за земљу, и то је једини начин да извучете земљу из кризе. Све друго довело би само до дубљих проблема. Као што сте видели, успели смо да се извучемо из кризе створене с нередима за два или три дана.

Данашњи проблем је коронавирус, али драго ми је што први пут у Новом Пазару и Сјеници немамо никакве нове смртне случајеве повезане са Ковидом-19. Ови бесмислени нереди узроковали су да се велики број људи заразио. Сигуран сам да ћемо успети да превазиђемо епидемије у Београду и Новом Саду, који су управо због тих нереда постали два нова жаришта коронавируса.

А кад победимо против вируса, верујем да ћемо наставити са позитивним економским кретањима. “Не кажем да ће све бити као да тече мед и млеко, али верујем да можемо боље да кренемо него све остале европске земље, што би за Србију био изузетан успех”, открио је предсједник Вучић.

Желимо да имамо боље односе између двије највеће популације на западном Балкану

Шта се догодило током разговора о Косову у Бриселу?

Раније ове године, у јануару, Трампова администрација на челу са амбасадором Гренелом, специјалним изаслаником председника Трампа за Косово, поставила је посредовање трајног решења између Срба и Албанаца на врх своје агенде у спољној политици. Они су постигли договор о обнављању комерцијалних летова између Београда и Приштине, први пут након више од две деценије. Многи политички актери и спољнополитички стручњаци сматрају ово позитивним кораком ка смањењу тензија између Срба и Албанаца.

Подузимајући даљи, амбициозни корак ка спајању двеју страна, Гренел је позвао на косовски мировни самит 27. јуна у Белој кући, који је отказан због оптужнице косовског председника Хашима Тачија за ратне злочине, “укључујући убиство и присилно нестајање особа , прогон и мучење”.

Затим је ЕУ иступила и позвала на састанак, након што је била неактивна на косовској ситуацији последње две године. Циљ састанка ЕУ у Бриселу између председника Србије Вучића и косовског премијера Авдулаха Хотија био је да оживи дијалог Београда и Приштине и нормализује односе између две стране.

Шта је главни проблем у разговорима у Бриселу о рјешавању косовске ситуације?

Дозволите ми да то дефинишем у једној реченици. Једино целокупно решење које Албанци виде је потпуно српско признање независности Косова. Оно што ми покушавамо је да променимо атмосферу у односима Срба и Албанаца на Косову и Метохији. Желимо да имамо боље односе између две највеће популације на западном Балкану. Желимо да олакшамо слободну трговину, кретање робе, услуга и капитала, али када причамо о томе, Албанци кажу: 'да, сигурно, све то желимо, али желимо да све то прође кроз Републику Косово. . “И то је суштина. Постаје јасно да се не ради о слободној трговини; не ради се о економији; за њих је све ствар статуса. Све време је то. То је суштински проблем: кроз сваки појединачни разговор, Албанци се увлаче у статус Косова.

То је проблем за нас, али дозволите ми да будем врло прагматичан и да једноставно одговорим на ваше питање. Када преговарамо са Албанцима, било да је то кроз Европску унију или преко Американаца, Албанци траже начин да постигну независност Косова.

Свиђале су ми се идеје које је предложила Трампова администрација, предлози Гренела за економију и оно што смо потписали. Нажалост, чини се да Албанци не журе са применом овог споразума. Ни договора о летовима, ни о другим стварима “, открио је председник Вучић.

Увијек ћу се сјетити да су људи из Бијеле куће жељели да чују ставове Србије

Зашто је то тако?

“Изгледа да неки Албанци не разумеју важност економије и виде свој једини интерес у понижавању Србије. Надају се да ће неко у Вашингтону или Бриселу приморати српску руку да потпише признање независности Косова. Они буквално не раде ништа друго.

У Бриселу, када су Албанци рекли: предајте све војне и полицијске архиве у вези са несталим особама, рекао сам, “нема проблема, показаћемо вам српске архиве о свему што се тиче несталих и расељених. Али ми тражимо од вас да учините исто и за вашу такозвану ОВК да нам проследите ваше досијее. Жосеф Борел, високи представник Европске уније, био је задовољан овим предлогом, Мирослав Лајчак такође, али Албанци га нису прихватили.

Рекао сам Албанцима, „молим вас да нам кажете где год верујете да може бити албанских гробова и радићемо заједно са вама и европским представницима да то проверимо. Али то исто тражимо и од вас у вези са српским жртвама. Идемо у Лапушник; хајде да се јавимо у Дојане, Кошаре, Радоњичко језеро итд. Очекујемо да кад вам покажемо места где верујемо да има српских жртава, да сви заједно кренемо и извршимо неопходне провере тела.

Неки би рекли да је изванредно што смо понудили пуни реципроцитет људима који нису суверена држава. Али кад сам упутио свој реципрочни захтев Албанцима, сви су се понашали као да сам их замолио да одлете ракетним бродом на Марс и Венеру. Они су негирали да Ослободилачка војска Косова (ОВК) поседује архиве и одговорили дефанзивно, “зашто би то урадила ОВК?” Они инсистирају на томе да је ОВК бранила слободу...Оно што желим рећи је да су се претворили у жртву и то је све у шта верују.

Наш приступ, рекао бих, прилично је рационалан и прагматичан, док је њихова стратегија да мисле да смо сви дужни да испунимо све захтеве који имају, све њихове жеље. А ако то не учинимо, онда смо „следбеници Милошевићевог геноцидног режима. То је нешто што сам чуо више од хиљаду пута на сваком месту”, рекао је Вучић.

Састанак који смо имали у Белој кући са Робертом Обрајаном, Џаредом Кушнером и Ричардом Гренелом, био је одличан. Могао сам да чујем много ствари од њих, али ови људи, који су најмоћнији на свету, слушали су ме сат и по. Први пут сам разговарао о свему што се заправо догађа Србима и Србији у небирократској атмосфери где обично пишете извештаје и службене дописе и ништа друго. Веома сам срећан што је такав разговор био могућ.

“Веома ми је жао”, додао је он, због пандемије коронавируса у Америци. Толико позитивних ствари које је Трамп постигао сада ће му бити теже развити због епидемије. Ипак, не сумњам да ли је Америка била нешто отворенија за саслушањеСрбије. А то је нешто што, без обзира шта се десило, никад нећу заборавити. Данас, на пример, имам потпуно другачије идеје о Косову од Ангеле Меркел, али увек ћу се сетити како нам је помогла у 2015. и шире у кључним и важним питањима. Желим да се разликујем од оних за које је захвалност краткотрајна.

Увек ћу се сетити да су људи из Беле куће желели да чују ставове Србије, без обзира да ли је она у складу са оним што мисле. То је у сржи мог става и односа према Трамповој администрацији.Кад је Бајден долазио на састанке, увек је био добро припремљен, али има своју политику које се стриктно држи. Та политика у прошлости није донела много среће Србији”, рекао је Вучић.

Игра са нултом сумом никада није играоница за вођење било којег успешног пословања. У ситуацији када једна страна добије све, а друга заврши са ништа или знатно мање, легитимно питање које се појави је једно од политичких узајамности у било којем мировном решењу. Разумно је рећи да никакав трајни мир није могућ на основу такве игре.

„Рекао сам то безброј пута, али на нешто другачији начин. Рекли сте да у пословним договорима обе стране морају бити задовољне. Верујем да је компромис могућ само ако обе стране буду мало незадовољне у закључку преговора.

Међутим, бојим се да је оно што се планира понудити Србији најнеповољније решење. Оно што нуде Србији у замену за признање Косова, чини се да је много значајније од оног што је реално.

Дакле, за нас је ситуација несумњиво тешка. Веома тешко. Зато сам рекао да сам захвалан људима из Беле куће који су желели да чују наша становишта и разумеју снагу осећаја у Србији. Нису сви вољни да слушају. Можете разговарати с неким људима у Европи колико год желите, али веровали или не, они вас заиста никада не чују. Они имају свој дневни ред, а за њих би одличан председник Србије био тај који ће прихватити све њихове захтеве, притиске и уцене.

Верујем да морамо да верујемо у себе и да наставимо да радимо на побољшању нашег става по питању Косова и Метохије, што није лако. Нећу се устручавати да вам кажем да смо после 12 година проглашења независности Албанаца и њиховог признања од стране западних земаља, упркос свему томе, некако успели да истрајемо. Верујем да ћемо напорним радом, сталним напором, већом енергијом и сјајним духом успети да издржимо те притиске “, објаснио је Вучић.

Косовски мировни преговори трају већ више од деценије. Збуњујуће питање је зашто се бивши дипломати који су служили на Балкану, и они из ЕУ, изненада и снажно супротстављају интензивнијем приступу Американаца према решавању косовског проблема?

Разговори у Бриселу нису посљедица наше жеље за разговором

Шта је разлог за напад на Ричарда Гренела?

“Изненадио ме интензитет напада на Гренела. Мислио сам да је то нека врста полу-лажне, произведене приче у бекстејџу. Био сам заиста изненађен величином тог напада, а много тога што је организовано у последњих неколико недеља јесте намера и жеља ЕУ да кажу: „ми имамо контролу, Балкан је на европском континенту, а не Америка. “Увек сам веровао да ће Америка и ЕУ на крају радити заједно, али у то више нисам сигуран, да будем потпуно искрен. Половина ових састанака не би се догодила да их Гренел није иницирао. Дакле, то није била реакција ЕУ на Вучића и Хотија, већ њихов одговор на активност америчке администрације.

Историја показује неспособност ЕУ да олакша дугорочно решење за Косово. Стога се поставља питање: због чега било ко верује да ће ЕУ након резултата да нигде не стигне успети да смисли прихватљиво решење које би било боље од Гренеловог и Трамповог? Записник ЕУ о том питању је тужан пропуст.

Амбасадор Гренел имао је позитивне идеје о економији. Могао је да уђе у детаље нашег проблема за дан или два, и то врло брзо. Код нас, Срба, његов одговор је пробудио осећај наде да можемо да разговарамо о обичним и нормалним стварима.

Пробудио је наду да ће људи из Београда моћи да уђу у било који део Косова и Метохије, односно, Албанци да се преселе кроз централну Србију и путују где год желе на „запад”. Пробудила је наду у стварање другачије, много позитивније атмосфере. Када створите другачију атмосферу, много је лакше водити разговор о било чему другом. Не можете доћи до решења преко ноћи, јер никада нећете створити добру атмосферу кроз такав приступ, поготово не притиском на само једну страну. Гренел је то врло добро разумео “, објаснио је Вучић.

“Заиста морамо разговарати с ЕУ, а договор мора бити под окриљем ЕУ, јер то је одлука Скупштине Уједињених нација. И зато смо подржали тај дијалог. Без илузије, разговори у Бриселу нису последица наше жеље за разговором, већ њихове жеље да искључимо Американце. Не желим да улазим у те велике игре сада. Премали смо да би се мешали у сложене односе између ЕУ и Сједињених Држава. Пустите их да раде свој посао, а ми ћемо своје. Никада никога нећемо одбити или ућуткати. Разговараћемо са свима и имаћемо разумну расправу” Вучић је потврдио.

Албанци стално и упорно глуме жртву

Од рата, само 1,9% Срба могло се вратити својим кућама на Косову и Метохији. Ова тешка чињеница ставља Албанце на тест да ли су способни да прихвате било шта друго осим хомогеног, Албанског, Косова. Да ли заиста посмедују мултикултуралну толеранцију након што су прогласили независност од Србије?

“Тачно, само 1,9% Срба вратило се кућама и не заборавимо да само 16.000 Срба са Косова и Метохије интерно расељени. Део српског становништва преселио се у Северну Митровицу. Неки су се преселили у Грачаницу, Шртрпце итд. Срби се не могу вратити у већину области на Косову и Метохији због немогуће социјалне и политичке климе која их чека. Затим, у овој напетој, прожимајућој атмосфери, Албанци кажу: „починили сте злочине, овде нисте добродошли”, а затим, насиље поново почиње од Албанаца каменовањем Срба и паљењем кућа, па све до свега осталог. То исто раде у Ђаковици. Ми у Ђаковици не можемо да посетимо гробља, а камоли да отворимо гробове на Радоњичком језеру.

Суштина је да је неко Албанцима дао право да то раде. Албанци стално и упорно глуме жртву. Они ће наставити да играју жртву, а истовремено неће одговарати за дела која су починили над Србима. Све време размишљају о томе да имају право да нас криве за све то, стекну пуну независност и једнога дана ће нам „опростити” за то што су заузели нашу територију и протерали наш народ. Најгоре од свега је што постоји велика група људи у Европи и Америци која се слаже са ставом Албаније. Бојим се да се не морам сложити с њима, додао је Вучић.

Да ли Србија жели добар однос са САД и на који начин се, ако уопште, овај однос побољшао откако је Доналд Трамп постао предсмедник?

о ћу демонстрирати на примеру Трампа. Људи широм света, укључујући и неке Србе, мислили су да Срби мрзе Американце. Трампов долазак показао је да Срби никада нису мрзили Американце. У Америци су тражили само некога ко не би био апсолутно против њих. Ништа више.

“Срби углавном саосећају са Трампом управо зато што разумеју да он није нарочито против њих. То има смисла. Срби никада нису мрзили Американце. Тражили су најмањи разлог да покажу поштовање према Американцима и њихово осећање према њима. Они су ту прилику пронашли код Трампа, који није дао антисрпске изјаве или је учинио било шта против наше државе. Трамп заиста ништа није учинио против наше земље. У тренутку када ће 90% људи у свету похвалити само Бајдана - а ја имам добар однос са Бајденом - рећи ћу да сам у то сигуран: не би било горе за Србију ако Трамп победи на поновним изборима”, рекао је.

Знам колико је то тренутно тешко”, оценио је председник Вучић, “имајући у виду да је Трамп развио економске цифре које су најјаче у америчкој историји, да би им коронавирус све ово однео близу председничких избора. Али мораш бити искрен према себи, према јавности и рећи: “Трамп нам није нанео никакву штету.” Хајде да меримо и то. Мислим да је то фер приступ. Мислим да је то поштен приступ и то људи поштују на крају крајева “, потврдио је.

Волио бих да Трамп посјети Србију

Какве су шансе да Трамп ускоро посјети Србију?

“Не могу то сигурно знати. Трамп је лидер највеће силе на свету. Важно ми је што одржавам добар контакт са свим његовим људима. Волео бих да Трамп посети Србију. То је моја жеља, моја велика нада. Сада то отворено кажем. Желео бих да побољшам српско-амерички однос, јер је то од виталног интереса за Србију. Такође мислим да изградња нашег односа даље не би била у супротности са америчким интересима и од великог је значаја за нашу земљу “, рекао је Вучић.

Недавно је Џон Болтон рекао да је постојала идеја око размјене земље између Срба и Албанаца на Косову и Метохији. “Постоји ли могућност за поделу Косова или је то потпуно ван стола?”

“Када сам говорио о разграничењу између Срба и Албанаца, мислим да је то био врло рационалан приступ. Подсетићу вас на оно што сам тада говорио да ће се од Србије увек тражити да даје огромне уступке. Тада ми је цео свет скочио на главу. Људи нису разумели колико је храбрости потребно да се то каже. Данас разумем зашто су то урадили. Желели су да Србија заувек не добије ништа. Тражио сам ово само зато што је толико Срба патило. рекао сам: “Балкан, балканским народима, хајде да разговарамо, договоримо се. Али, нико никада није хтео да нам дозволи да разговарамо и направимо договор”, открио је Вучић.

Зашто то није препознато раније у САД, администрацијама и међу свјетским силама, уопште да Србија мора добити нешто, уступак, као резултат потенцијалне дугорочне резолуције и трајног мира?

“Зато што су немачки интереси увек били важнији за Немце, а енглески интереси за Енглезе, а амерички интереси за Американце, а за Русе њихови руски интереси. За сваког лидера интереси њихове земље били су много важнији од интереса Срба и Албанаца. А кад сам предложио Албанцима, „да се сложимо, хајде да седнемо, што се сви сложимо да прихватамо”, најжешћи напади на мене стигли су из целог света.

Одједном и преко ноћи су ме означили као “диктатора” или “аутократу”. Буквално преко ноћи, нисте могли веровати. Само зато што сам се усудио покушати да пореметим њихов образац доношења одлука о сваком питању где су претходно држали Србију чврсто на узици. Овај образац је сличан „луткарском позоришту малих народа” којим се управљају већ деценијама, при чему им сви морају ласкати. Разбијање тог обрасца била је моја једина грешка.

Поносан сам што сам 'крив' за ову грешку. То ће ући у историју. Био сам једини који се супротставио свим унапред смишљеним плановима многих западних земаља. Понудио сам нешто што би било компромисно решење, а нико то није желео. Иако данас више не причамо о томе, волео бих да видим како они проналазе решење. Само чекам да видим како мисле да могу доћи до решења и одлучити шта треба да Србији предложе да би Србија могла да прихвати. Нисам још чуо. Нико ми није рекао. Не разумем шта планирају да ураде “, приметио је Вучић.

У наредне четири године Србија може да заврши преговоре о приступању ЕУ и такође може постати неупоредиво развијенија него што је то данас случај. Србија може постати земља са најразвијенијом путном и железничком инфраструктуром у овом делу Европе. До 2025. године можемо достићи просечне плате од 900 евра, што би спречило значајан број српског становништва да се исељава. Верујем да можемо да будемо јака и успешна Србија која се не плаши успеха и знам да можемо да будемо успешни у својој привреди колико и у кошарци, ватерполу, одбојци, тенису и многим другим спортовима”, положио је Вучић своју визију Србије на светској сцени.

Став Бијеле куће

Недавно је Џо Бајден критиковао Гренела и Трампову администрацију да “нису успели схватити да је Трампова администрација погрешно решила ситуацију не сарађујући с ЕУ”. Ако постане председник Сједињених Држава, Бајден је обећао да ће се заложити за мировни споразум о Косову.

Као одговор, председник Вучић дао је кратак увид у демократског председничког кандидата Џоа Бајдена у контексту косовске ситуације.

“Мислим да Бајден разуме ситуацију на Косову и Метохији. Он то врло добро зна. Верујем да постоји још један разлог, а то је да Бајден, кога добро познајем и са којим сам се састао три или четири пута, има свој дневни ред. Учествовао је у свему што се десило на Косову и то је њихова политичка заоставштина. Он жели да се њехова политика у потпуности и спроведе на исти начин као што је то раније било са Мадлен Олбрајт и свима другима.

Зато је било важно постићи посебне промене у ставу Беле куће, пре свега, имати још један отворен приступ према Косову и Метохији. Ту је Трамп преко својих представника показао отворенији приступ и показао, ако ништа друго, да је заинтересован да чује оно што ми морамо да кажемо. Не могу рећи да се Гренел сложио са свим нашим предлозима, али бар смо били у стању да представимо своје идеје и планове, а не да смо приморани да разговарамо само на начин који испуњава само амерички интерес. Зато сам захвалан председнику Трампу и његовом народу”, открио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана