Вучић: Бићу увек за војну неутралност;  Српску нико не може да укине

Танјуг, Агенције
Вучић: Бићу увек за војну неутралност;  Српску нико не може да укине

БЕОГРАД - - Предсједник Србије Александар Вучић честитао је Божић народу у Републици Српској и поручио да Српску нико не може да укине.

-Срећан празник свима, посебно нашем страдалном народу на Косову и Метохији и нашем народу у Републици Српској који прекосутра прославља свој празник и свој дан - рекао је Вучић.

Нагласио је да Србија мора да развија војску како би сачувала сувереност и војну неутралност и да ће земља наставити да улаже у јачање својих војних капацитета.

Вучић је за ТВ Пинк истакао и да држава мора да развија војску, а да, иако је данас веома тешко такмичити се када је војска у питању, Србија по улагању не заостаје за регионом те да је свакако после Румуније, Мађарске и Грчке најзначајнија војна сила.

-Имамо панцире, ФК3 (кинески против-ваздушни систем), узимамо и неке нове системе за противваздухопловну одбрану. Изградићемо сопствену производњу комарца. То је наш важан војни дрон-камиказа - нагласио је Вучић.

Додао је да је важно имати јаку армију уколико желите сувереност и војну неутралност.

-Ако хоћете у НАТО, онда нема потребе за тим. Али ја ћу бити увек за војну неутралност и да сами чувамо своју земљу и небо - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је оцијенио да данас цијели свијет улаже у наоружање и развијање војске , као што су и Румунија, Мађарска... и да се на основу тога може видјети колико се све промијенило у свијету.

Вучић је додао да је Србији потребна и много снажнија војска.

-Знате ли зашто су они дизали дреку око присуства наше војске близу административне линије? Не толико због броја. Ми смо у децембру, јануару прошле године имали тамо 14.000 војника, а сада смо имали свега 8.000 војника и они су потпуно полудели - цијели свет. Зато што смо први пут пустили сложене борбене системе. И зато што смо знали да су наоружани „бајрактарима“ и зато што смо послали и машине којима ћемо чим га подигну у ваздух да га срушимо - рекао је Вучић.

Додао је да је Србија данас тенковска велесила, да има огроман број тенкова, али да постоји проблем у недостатку људства.

-Не може целу земљу да нам брани југ Србије. Војводина и Београд, имамо катастрофалан проблем ту - оцијенио је Вучић и додао да проблем није у платама, јер су многи у војсци задовољни висином примања.

Када је у питању иницијатива увођења обавезног војног рока Вучић је рекао да је за то потребно да прво чује мишљење његовог војног кабинета.

-"То није процес који се завршава за месец или два или три. Морамо да припремимо касарне, да видимо да ли ће то да траје 100 дана или 120, да видимо како да то направимо, да осавременимо - рекао је Вучић.

Он је истакао и да Србија данас има највеће девизне резерве и да оне износе више од 25,1 милијарду евра, односно да су веће за 15 милијарди евра него прије 10 година.

Вучић је рекао да ће током 2024. бити повећање плата у јавном сектору од 10 одсто, пензије од 14,8 одсто и минималца од 17,8 одсто.

Поводом најава представника опозиције да ће за Српску нову годину палити логорску ватру у Улици кнеза Милоша, Вучић је  рекао да могу да раде шта хоће, само да никога не туку и не покушавају да насилно улазе у зграде државних институција.

Када је ријеч о резултату странке Бранимира Несторовић истакао е да није у питању никаква мистерија и да је увиек постојао дио антисистемских гласова.

Вучић је рекао да ће се разговарати и о посебним подстицајима и наградама за оне који на Олимпијади у Паризу и Лос Анђелесу  освоје одличја.

-Златна медаља да буде 200.000 евра, да уђемо у првих 15 земаља у свету по наградама које дајемо, да им омогућимо додатне паре за припреме. Да урадимо све што може да се учинити да добијемо што више медаља - рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана