Вучић: Биће ријешена многа убиства из прошлости

Танјуг
Вучић: Биће ријешена многа убиства из прошлости

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић је рекао вечерас да ће бити ријешена многа убиства из прошлости и да треба одговарају сви који имају везе са криминалним радњама, без обзира којој странци припадали.

"Од 2000. до 2010. било је 15 таквих убистава, да су та лица била праћена, ти људи су убијани усред улице. Значи да је неко из врха власти помагао криминалцима у лоцирању и извршењу убиства, макар и нечињењем", навео је Вучић, те као примјер навео убиство новинара Славка Ћурувије.

Он је рекао за РТС да су посљедњих неколико година била најмање три убиства, од којих два лица из криминогене средине, те један адвокат који је бранио таква лица, а сва три лица су била под пуним мјерама.

"Говорим о одговорности људи из врха власти. Ни по том питању неће бити заштићених. Није нормално да ви пратите неког, а да се правите да не видите да треће возило прати полицију. Сад ћете сви да будете похапшени. Тек је почело", поручио је Вучић, наводећи да говори о веома позуданим сазнањамима и доказима.

Он је рекао да има доказа да су нека лица праћена, а потом убијена.

"Не желим да верујем да је неко из политике у томе учествовао. Нема податка о томе", навео је Вучић и додао да за некадашњег министра полиције Небојшу Стефановића не би помислио да је увезан с тим, мада је објективно морао да зна шта се дешава.

Вучић је нагласио да је важно да надлежни државни органи раде свој посао и да починилац кривичног дјела не смије да буде заштићен, нити смије да буде попуста у борби против корупције и организованог криминала, ма ко био из које странке.

Он је рекао да ће корупционашке ствари бити лако завршене, али да је забринут због неких ствари које су се дешавале као што су убиства лица под мјерама надзора.

Вучић је навео да Небојши Стефановићу замјера на објективној одговорности, те поручио да нико неће бити заштићен ако је учествовао у криминалу.

"Знају они на кога мислим, и ко је увезан са тим људима и знају о којим убиствима је реч. Неки већ нису на функцијама, неће ни бити, неки су већ изгубили те функције. Биће смењени неки, биће великих промена у СНС-у и на Конгресу странке, то је друго питање", рекао је он.

Наводећи да није за шалу ни то што се прислушкивао предсједник Србије, Вучић је оцијенио да се тиме показује да се на тај начин може угрозити његова безбједност или да се изведе државни удар.

Србија ће годишње производити између 30 и 40 милиона доза вакцина

Србија ће имати двије фабрике вакцина и годишње ће производити између 30 и 40 милиона доза, рекао је предсједник Александар Вучић.

"Вакцина је сада моћно оружје, вакцина је живот", поручио је Вучић на Радио-телевизији Србије и навео да ће једна фабрика бити на Торлаку, а друга ће се градити.

Напомиње да је у четвртак разговарао са представницима Синофарма, а да је министар Ненад Поповић разговарао о производњи Спутњик В вакцине.

Очекује да ће за мање од годину дана да се прозводи и течност за вакцину, а не само да се пакује.

"Можда ће бити кашњења, али ћемо успјети", рекао је Вучић и истакао да ће Србија производити између 30 до 40 милиона доза годишње.

Додао је да ако буде потребно да се даје три дозе вакцина, Србији би годишње било потребно око 15 милиона, а 25 милиона могло би да се обезбиједи за регион.

Вучић је рекао да Србија не би могла да издржи још једну годину пандемије, али вјерује да ће економску кризу преживјети лакше него 90 одсто других.

"НИје утешно али морам да кажем истину", истакао је Вучић у интервјуу за "РТС", напомињући да туриста нема , али да срећом Србија отвара фабрике и привлачи инвеститоре.

На питање како ће Србија бранити БДП и раст, рекао је да су ту стране и домаће дриектне инвестиције као и државне јавне инвестиције и додао да ће оно што се даје као помоћ грађанима утицати на општи пораз потрошње.

"Све то се може покрити само стопом раста и ако будемо радили", указао је Вучић, али је замјерио што у буџету има 61,2 милијарди долара вишка, а да министри нису спремили пројекте да се то потроши.

Каже да се због тога нервира, јер је Србији стопа раста најважнија и да ће зато сваки дан ићи на пут и обилизати да види шта се ради.

Поновио је да очекује да ће Србија 1. децембра имати осам аутопутева ако се све уради како треба, као што се сада ради на путу Лајковац.

Напомиње да има проблема и са експропријацијом, али и са радном снагом, занатлијама и грађевинарима.

Додаје да зато инсистирао на Мини шенгену и као примјер за значај ове иницијативе наводи како су добродошли, на примјер радници из Завидовића, јер у Србији, нема радника или одлазе у иностранство.

Вучић каже да се нада да ће се ти људи враћати када плате 2025 године буду 900 евра.

"Срећан сам кад се врате, јер виде прилику у Србији", наводи Вучић и истиче да се боримо за такво друштво, али су потребне године да би на примјер стигли Њемачку.

Говорећи о фриленсерима каже да је од владе тражио да им не наплаћују ретроактивно порезе.

"Тим људима треба омогућити да раде, а јасно какав порез треба да плате, али не ретроактивно", указао је Вучић и доао да мисли да су тим поводом у влади већ много тога учинили.

Нова помоћ за незапослене

Вучић је најавио да ће држава у оквиру пакета помоћи привреди и грађанима помоћи и незапослене, тако што ће добити додатних 60 евра у јуну.

Он рекао да ће незапослени као сви пунољетни грађани добити два пута по 30 евра, у мају и новембру, али и још по 60 евра у јуну.

"Дакле, дајемо укупно 120 евра за незапослене у овој години", нагласио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана