Вучић-Бербок: Поштовање територијалног интегритета БиХ и позиције Српске

Срна
Вучић-Бербок: Поштовање територијалног интегритета БиХ и позиције Српске

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је након састанка са министром спољних послова Њемачке Аналеном Бербок да је за Србију од кључног значаја очување мира и стабилности за цијели регион и нагласио да је недвосмислено говорио о поштовању територијалног интегритета БиХ и позиције Републике Српске унутар БиХ.

Он је рекао да Њемачка и Србија имају различите ставове о проблему самопроглашеног Косова, а да је заједнички закључак да то питање треба да буде ријешено кроз дијалог.

- Србија је посвећена дијалога у Бриселу и не само да се одазива дијалогу, него на најбољи и најконструктивнији начин приступамо дијалогу - рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре.

Предсједник Србије је навео да је са Бербоковом разговарао и о недавном гласању Србије у Генералној Скупштини УН и нагласио да је покушао да објасни позицију Београда у вези са украјинском кризом, а захвалан је што је она хтјела да га саслуша.

Вучић је нагласио да Србија и Њемачка имају одличне економске односе, да њемачке компаније запошљавају у Србији 75.000 радника и да је њен највећи донатор.

Бербокова је захвалила Вучићу за отворен и искрен разговор, те додала а Њемачка жели да Србија у будућности буде пуноправна члница ЕУ.

- Срби и Српкиње имају право да живе у нашој заједничкој кући - Европи. Моја порука јуче у Сарајеву и Приштини, а данас овдје је да ће Њемачка показати већу присутност на западном Балкану - рекла је она.

Она је навела да цијела међународна заједница у овом времену треба да дијели исте вриједности и да усклади ставове о дешавањима у Украјини.

Бербокова је навела да Њемачка жели да допринесе томе да се након избора у Србији нађу, како је рекла, "владе Србије и Косова како би се нашао начин да се постигне свеобухватни споразум".

- Морамо се супротставити неприхватљивим активностима усмјереним против територијалног интегритета и суверенитета БиХ, јер је то угрожавање стабилности у цијелом региону. У овим данима видимо колико је важно наше залагање за мир, стабилност и демократију, колико је важно за економски развој и желимо да заједно наставимо да радимо на томе - истакла је Бербокова.

Бербокова ће се у наставку посјете Србије састати са премијером Србије Аном Брнабић и министром спољних послова Србије Николом Селаковићем.

Вучић: Од чега Србија треба да се дистанцира?

Предсједник Србије изјавио је да није имао ниједан контакт са руским званичницима од почетка украјинске кризе, те нагласио да не зна од чега би то Србија требала да се дистанцира и какве везе има са сукобом у Украјини.

Одговарајући на новинарско питање да ли ће се дистанцирати од руског предсједника Владимира Путина, Вучић је рекао да не зна око чега Србија треба да се дистанцира.

"Што се тиче личних контаката, од почетка напада на Украјину нисам имао ниједан контакт са руским званичницима, тако да не знам од чега бих се дистанцирао. Као када бих ја неког питао да се не дистанцира од догађаја у БиХ", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду након сусрета са шефом њемачке дипломатије Аналеном Бербок.

У вези са евентуалним санкцијама Русији, Вучић је рекао да би могао да говорио о томе ко санкције уводи по потреби и које.

"Не знам око чега Србија да се дистанцира, какве везе има Србија са сукобом у Украјини, шта је то Србија урадила? Србија не говори о личностима, код нас нема љубави и мржње, него поштовања међународног права и норми", рекао је он.

Он каже да, баш како је Украјина поштовала територијални интегритет и по питању Србије, тако и Србија сада поштује територијални интегритет Украјине и истиче да се никада није против тога изјаснила.

Вучић је поновио да Србија чува мир и стабилност у региону, да ће увијек поштовати норме међународног јавног права, али и штитити своје државне и националне интересе, као што и други раде.

Што се тиче добровољаца на украјинском ратишту, које и руска и украјинска страна позивају, Вучић је подсјетио да је према кривичном закону Србије предвиђено строго кажњавање свих који се боре ван граница Србије у било каквим сукобима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана