Вучић: Београд вјерује да Kенија неће признати Косово

Срна
Вучић: Београд вјерује да Kенија неће признати Косово

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да вјерује да Кенија неће признати независност Косова и да је у Пекингу, гдје учествује на самиту "Појас и пут", поново разговарао о томе са предсједником те афричке земље Вилијамом Рутом.

Он је навео да је са Рутом разговарао о Косову, јер из Приштине стижу најаве да Кенија само што није признала независност Косова, те додао да кенијског предсједника очекује ускоро у Београду.

"Албански медији у Приштини су говорили да Кенија само што није потписала признање. Никада не можете за другог да гарантујете, али верујем да неће бити ништа од тога. Верујем да ће они поштовати територијални интегритет Србије и Повељу УН", рекао је Вучић новинарима.

Вучић је додао да ће наставити да инсистира на формирању Заједнице српских општина на Косову и Метохији.

Он је навео да је данас имао много билатералних састанака, од премијера Тајланда до премијера Лаоса, као и разговор са премијером Етиопије, али и поново са премијером Индонезије.

Вучић је рекао да је разговарао о европским питањима са премијером Мађарске Виктором Орбаном, али и са кинеским замјеником премијера, са премијером и лидером Туркменистана.

Он је истакао све већи значај земаља афричког континента, додајући да би желио да са двоје министара у Влади Србије направи турнеју по афричком континенту.

"Азија и Африка су наша будућност, уз даљи наставак европског пута. Наша садашњост је да покушамо да сачувамо мир у свету опште хистерије", рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија мора да ојача своју намјенску индустрију.

Вучић је рекао да је у Пекингу потписано 18 споразума и да је то рекордан број, те да оно што је Србија постигла у Кини има историјски значај.

Он сматра да треба заједнички радити на модернизацији земаља које су чланице иницијативе "Појас и пут".

"БИО четири технологије ће нашу земљу истаћи драстично испред других земаља, на томе морамо да инсистирамо, као и на даљој индустријализацији. Ми предњачимо у целој Европи пропорционално нашој величини. Треба да радимо на изградњи пруга и путева", рекао је Вучић.

Он је указао и на популарност Србије у Кини, оцјењујући да је до тога дошло зато што је Србија подржавала Кину у неким тренуцима када је било тешко, те додао да вјерује да ће кинески предсједник Си Ђинпинг поново посјетити Србију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана