Вучић: Београд ће разговарати са „Гаспромом“, све нас чека тешка зима

Срна
Вучић: Београд ће разговарати са „Гаспромом“, све нас чека тешка зима

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија разговарати са руским „Гаспромом“ о новом уговору о испоруци гаса, те да је за Србију важно да Бугарска не прекине рад гасовода и да мисли да се то не доводи у питање.

Поводом најава из Бугарске да ће да прекине споразум о увозу руског гаса са „Гаспромом“ због рата у Украјини и размотри алтернативне испоруке, Вучић је рекао да није сигуран да је то сасвим лако, јер из Каспијског мора нема довољно гаса.

-Ми ћемо транзитну таксу свакако да платимо. Ми кажемо да хоћемо руски гас из Турског тока, ви нама пустите до нашег гасовода тај гас и ми то платимо. Али за нас је добро ако може да буде и неког другог гаса - рекао је Вучић новинарима у Дугој Пољани.

Он је навео да је у „целој хистерији око Украјине и Русије, сада тешко са неким рационално разговарати“.

-Видите да се Немци спремају за зиму, зато и ми морамо од 1. маја да кренемо са тим, јер је очигледно да нас све заједно чека тешка зима - рекао је Вучић.

Говорећи о учесталим лажним дојавама о бомби у авиону на релацији Београд-Москва, Вучић је рекао да надлежне службе Србије раде на том питању и да је јуче изведен један трик, када је авион за Москву намјерно каснио пола сата.

-Они чекају да авион полети, па да морамо да га враћамо. Е онда ми зауставимо на пола сата, а они јаве док је авион на земљи. Држимо људе пола сата дуже, али не морамо да враћамо авион. Проверавамо ми то и сада се наше службе баве тиме, па ћемо да видимо ко су стручњаци који се праве паметни - рекао је Вучић.

Он је навео да многи људи мисле имају право у данашњем свијету да раде против суверених држава шта хоће, ако им се не допада или није довољно послушничко понашање неке државе.

-Такве који мисле да могу да одређују свима како ће да се понашају и шта ће да раде, ми и овако мали, који се усуђујемо да мислимо и будемо неко ко сме да мисли и одређује своју судбину, знаћемо да одговоримо тим великим који мисле да имају право да раде шта им је воља -рекао је Вучић.

Он је додао да то само говори колика је нервоза и хистерија свуда и као примјер навео Када је ријеч о изјави политичара из Приштине да је могућа убрзана процедура уласка самопроглашеног Косова у НАТО, Вучић је истакао да не мисли да је то данас реално, али је поновио да је то идеја многих.

-Нема никакве сумње да ће бити такви покушаји као додатни притисак на четири земље (ЕУ) да признају Косово. Али полако, живот је борба - рекао је Вучић.

Одговарајући на питање да ли Бошњаци из Санџака/Рашке могу очекивати нова лица у Влади Србије, Вучић је рекао да се нада ће у будућој влади бити већа заступљеност Бошњака и по броју и по мјестима која заузимају, те да је то нормално, очекивано и да би то било добро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана