Вучић: Барикаде ће бити уклоњене, али неповjерење остаје

Танјуг
Вучић: Барикаде ће бити уклоњене, али неповjерење остаје

РАШКА - Предсjедник Александар Вучић, који је разговарао у Рашки са Србима са сjевера Косова и Метохије, поручио је да ће сутра прије подне кренути уклањање барикада. То не може за два сата да буде готово, да ли за 24 или 48 сати, барикаде ће бити уклоњене, али неповјерење остаје, истакао је Вучић.

Предсједник Вучић је, послије разговора са Србима са Косова и Метохије, изјавио да су имали разговор који је био све само не лак.

"Од сутра пре подне ће кренути уклањање барикада, то не може за два сата да буде готово, да ли за 24 или 48 сати, барикаде ће бити уклоњене, али неповерење остаје", поручио је Вучић.

"Морамо да разговарамо и да покушамо да вратимо поверење. Видели смо никада организованији отпор српског народа", рекао је Вучић, који сматра да је данас био добар дан за наш народ.

Навео је да су имали тешке разговоре, али да су били врло искрени.

Поручио је Србима да ће и он и држава бити увијек уз њих.

Вучић: Дејан Пантић  стигао кући

Предсједник Србије изјавио је вечерас да је добио вијест да је бивши припадник косовске полиције Дејан Пантић, који је данас пуштен из притвора, управо стигао кући. Вучић је у разговору са представницима Срба са КиМ у Рашки рекао да је управо добио поруку да је Дејан Пантић дошао кући. ''Без РОСУ је стигао својој кући, деци и супрузи. Једна породица срећнија, наша мала тактичка победа'', казао је Вучић.

- Председник Александар Вучић поручио је вечерас у Рашки, у разговору са Србима са КиМ, да је дошао да их чује и да претпоставља да ће му бити испостављени, како је рекао, "немогући захтеви" које ће саслушати и да ће, како год било, остати уз њих. Истакао је да је то био његов избор када се кандидовао и за шта је добио подршку народа. Председник је указао да су протеклих дана права Срба на КиМ била веома угрожена. "Јесте ово симболична победа, али ми сада недвосмислено имамо на папиру написано да људи са барикада неће бити прогањани", рекао је Вучић.

Више, казао је, не морамо да се позивамо на документ, који су прије неколико година потписали Расмунсен и Хашим Тачи, када је био тзв. косовски премијер.

Истакао је да "ми сада имамо изјаву Кфора" да више не морамо да се позивамо на тај документ, већ на документ који даје право српском народу и Србима да одлучују о присуству припадника КБС на сјеверу КиМ.

Поновио је да зна колико је Србима на КиМ тешко, али зна, каже, и да су неки од њих могли да имају и неку лијепу ријеч за све оно што Србија чини за њих и колико се бори.

Предсједник је рекао да је спреман да одговори на сва питања присутних, те да је због вечерашњег скупа отказао сутрашњу божићну конференцију за новинаре, али да има неких обавеза које није могао да откаже.

"Хоћу да знате да ја добро знам са каквим проблемима се суочавате и са каквом неправдом. Никада се нису понашали овако као што се понашају од доласка Куртија на власт", рекао је предсједник.

Снешка Видојковић из једног села поред Урошевца, рекла је Вучићу да је њена и жеља свих жена на КиМ да ту остану, да ту граде куће и рађају дјецу, а да је посао Србије да им то обезбједи.

Вучић је одговарајући Снежани подсјетио на сва обећања међународне заједнице у вези одржавања референдума и гласања наизбори, те упитао да ли је то било понижавајуће за нас.

"Јесте. али су то људи који су признали независно Косово, и смо за њих реметилачки фактор", навео је предсједник и подсјетио на, како је казао, једну земљу која свакодневно позива на морал и поштовање резолуције, али, истиче, сваки пут прескоче поштовање Резолуције о СРЈ јер су је "погазили ногама, тенковима и авионима. Зато што их баш брига за наш народ. Немојте да имате илузију да било ко брине за наш народ", рекао је Вучић.

Истакао је да су ове барикаде послужиле да се нека ријеч чује о Србима и све што је услиједило је резултат борбе људи који су били на барикадама.

"Видели сте ону хистеричну реакцију Куртија на одлуку о кућном притвору за Дејана Пантића", рекао је и упитао колико ћемо још чекати да нам врате на другачији начин, јер смо показали чврстину и јединство.

"Ми зато морамо да будемо мудри и паметни. Ми треба да чекамо прави моменат да имамо добре односе са њима, али и добру позицију за наш народ. Од кога данас да добијемо помоћ и подрсксу", упитао је и истакао да "ми до јуче нисмо имали ни војску".

"Ујутру, ако успемо да договоримо вечерас било шта, овде ћу да поздравим више од 2.500 војника и полицајаца у само једној касарни и да им се захвалим за то што су били спремни. Мислим да наш циљ мора да буде да чувамо мир. Знам да никада неће наши људи бити задовољни док им не кажемо да живе у Србији. Сви знамо да је то суштина и најважнија ствар. И зато нико ни са каквим папиром неће бити задовољан", рекао је Вучић.

Синоћ је, каже, слушао је "њихове примедбе, а када питам шта да урадимо, онда је то другачије јер морате да носите одговорност".

Поред предсједника Србије, у касарни у Рашки, присутни су и министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Милан Мојсиловић и директор Канцеларије Владе Србије за Косово Петар Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана