Вучић и Ал Сиси: Односи почели са Јованом Дучићем, никада прекидани

Танјуг
Вучић и Ал Сиси: Односи почели са Јованом Дучићем, никада прекидани

БЕОГРАД – Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је, отварајући Пословни форум „Србија-Египат“, да тај сусрет види као велику прилику за развој економских односа двије земље на основу искрених пријатељских односа које имају наши народи.

Вучић је казао да га радује што већ постоје резултати и увјерен је да ће у периоду пред нама они бити још већи.

„Постараћемо се да до марта успоставимо директну авио линију од Београда до Каира, што ће пословним људима олакшати улагања у Србију и Египат, али и остваривању трговинске размене“, најавио је он.

Вучић је подсјетио да је Србија као свог првог изасланика у Каиро послала највећег пјесника и изврсног дипломату Јована Дучића, којег је краљ Фуад одликовао за његов допринос, не само у развијању односа двије земље, већ и афимирацији Египта у свијету.

„Тако су наши односи почели. Много тога се догађало између наших земаља, али нико никада није прекинуо традиционално пријатељство. Данас после 35 година можемо да успоставимо најбоље могуће односе у историји и постигнемо резултате који ће бити на огромну корист народа Египта и Србије“, поручио је Вучић.

Истакао је да је фасциниран филмом о Египту који је приказан на Пословном форуму.

„Неки ће рећи филм је увек шминка, јер приказује увек само оно најбоље и најлепше, али зграде нису шминка, не можете увече да их обришете као што не можете да обришете ни путеве, пруге, болнице,. . . “, рекао је Вучић честитајући Египту на успеху постигнутом упркос свим проблемима са којима се суочио.

Казао је да је важна вијест да ће се до краја октобра завршити преговори око слободне трговине.

Указао је да постоји и много простора за сарадњу у области војне индустрије, али и да постоје огромне могућности у здравству како у облику размјене и стипендирању студената.

Истакао је да му је важно да се подигне значај афричког континета и арапског свијета у очима наших људи и Европе, те је посебно задовољство исказао постигнутим споразумом са египатским Националним музејом цивилизације о унапређењу сарадње.

За нови подстицај пријатељству, повјерењу и сарадњи

Предсједници Србије и Египта, Александар Вучић и Абдел Фатах ал Сиси потписали су данас Заједничку декларацију о стратешком партнерству у жељи да у другом стољећу од успостављања дипломатских односа дају нови подстицај пријатељству, повјерењу и свестраној сарадњи двије земље.

У заједничкој писаној изјави два предсједника достављеној медијима, наводи се да је Декларација потписана уз уважавање принципа узајамног поштовања, равноправности и немијешања у унутрашње послове, изабраног пута унутрашњег развоја и спољнополитичких опредијељења.

Један од циљева Декларације је и одржавање узлазног тренда политичког дијалога на највишем нивоу и то уз наглашавање подршке основним вриједностима и начелима демокартије, људских права и владавине права, а потврђујући снажну приврженост циљевима и начелима Повеље УН, као и идеалима и вриједностима Покрета несвртсаних.

Вучић и ал Сиси су у Декларацији истакли међусобну подршку независности, суверенитету и територијалној цијеловитости подржавајући обостране виталне интересе и потврђујући значај сарадње у борби против тероризма и ефикасног реаговања на пријетње миру и стабилности.

Како се наводи, то су разлози што су се одлучили да успоставе стратешко партнерство између двије земље које ће бити засновано на међусобном разумијевању и повјерењу.

Области које су обухваћене су политичка координација у билатералним питањима те регионалним и међународним питањима од заједничког интереса, затим очување међународног мира, а на основу норми међународног права, Повеље УН и промоције једнакости међу државама, а посебно поштовање суверенитета и територијалног интегритета.

Такође, декларацијом су обухваћене и области одбране и безбједности, као и борба против тероризма, међупарламентарне везе и сарадња, привредна сарадња двије земље утемељена на споразуму о слободној трговини о чијем ће закључењу двије стране започети званичне преговоре, у области пољопривреде и прехрамбене индустрије, туризма, саобраћаја, науке, технологије, телекомуникација, индустрије.

Информационе и комуникационе технологије такође су области у оквиру декларације два предсједника, као и енергија, енергетска безбједност и то са нагласком на развоју и диверсификацији гасних и других енергетских извора и транзитних коридора, али и заштита животне средине, културе, умјетности, медија, образовања, укључујући и дипломатско образовање.

Декларацијом су обухваћене и области здравствене и социјалне заштите и борбе против пандемија, омладине и спорта, као и развоја веза између градова, региона и других административно –територијалних цјелина и у осталим областима од узајамног интереса.

На крају Декларације наводи се да ће Србија и Египат у свим наведеним областима ојачати билатералне контакте и консултације, установити и одржавати редовне састанке надлежних министарстава и других државних органа и закључиваће споразуме јачајући уговорно – правну основу сарадње.

Вучић: Ал Сиси посјетом учинио Србији велику част

"Послије 35 година, драги пријатељи су поново наши гости. Предсједник ал Сиси нам је учинио велику част својом посјетом", навео је Вучић на званичном инстаграм профилу "Будућностсрбије", уз фотографије свечаног дочека и са састанка.

Вучић је приредио свечани дочек, са војним почастима испред Палате Србија за председника Египта, а затим је услиједио састанак у четири ока двојице званичника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана