Вучић: Акција прогона и етничког чишћења које спроводи Приштина је добро организована

ГС
Foto: Танјуг/АП

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је акција прогона и етничког чишћења српског народа на КиМ, које спроводи Приштина добро организована, планирана и суштински подржана и од кругова у међународној заједници.

Он је на конференцији за новинаре рекао да можда није требало то да каже и да би му, да није рекао да је у току етничко чишћење, било лакше да објасни ситуацију дијелу народа који то не мора да осјећа и трпи и који у овом тренутку има неке друге приоритете око посла, одмора и свега другог.

"Било би ми лакше и политички, да забијем главу као ној у песак и кажем ништа страшно, још понеки Србин је ухапшен и ништа се није десило, живели смо и живећемо и даље са тим. Да ли се тиме додворавам неодговорним типовима који би свакога дан да воде рат против јачих као што је НАТО, али да то не раде они већ неко у њихово име. Не, не пада ми на памет, али ми не пада на памет да лажем сопствени народ, лажући себе да се ствари не мењају", рекао је Вучић.

"Јуче смо имали разговоре са европским представником у дијалогу са Приштином Мирославом Лајчаком и ЕУ је покушала колико је могуће да затражи и захтева неку врсту деескалације. Србија је испунила апсолутно све што се од ње тражило да би дошло до ескалације, али до тога не долази зато што режим у Приштини то не жели", рекао је Вучић у Предсједништву Србије.

Казао је да до тога не долази и зато што још неки подржавају Приштину у томе.

"Данас се наша земља налази у најтежој ситауцији, не својом кривицом, неодговорношћу и неозбиљношћу, као и не својом жељом да не буду сачувани стабилност и мир, већ свакодневним активностима режима у Приштини", рекао је Вучић.

 Казао је да томе доприносе и они који на то ћуте и гледају благонаклоно  акције које спроводи Приштина.

Оно што бих назвао тихим и не сасвим тихим етичким чишћењем Срба на КиМ, који ваљда немају право да ту живе ако се нису заклели Куртију, рекао је Вучић и додао да је на срећу таквих Срба мало на КиМ.

Тражићемо хитну седницу Савета безбедности УН

Такође, Вучић је изјавио данас да ће тражити сазивање хитне сједнице Савета безбедности Уједињених нација имајући у виду да су животи Срба на КиМ и њихова безбједност угрожени.

"Ствари су се отеле контроли, српски народ је сатеран уза зид и зато ћу тражити хитан разговор са шефом НАТО-а Јенсом Столтембергом било где на планети Земљи, да обавим последње разговоре и укажем на ситуацију, да им кажем шта можемо и шта више не можемо", рекао је Вучић.

Додао је да ће након тог разговора Србија по први пут због дешавања на КиМ тражити сазивање хитне сједнице Савјета безбједности Уједињених нација, јер према ријечима Вучића, Србија жели да се понаша у складу са Резолуцијом 1244, међународно-правним нормама имајући у виду да су животи Срба и њихова безбедност угрожени.

"Седницу нисмо тражили раније јер смо знали да је то последња ствар коју морамо да тражимо пре него што одређене активности буду преузете које су тешке, али ми да дозволимо даљи погром, прогон и етничко чишћеје нашег становништа немамо право", рекао је Вучић.

Истакао је да ће на то тој сједници захтијевати да СБУН на основу својих овлашећања преузме хитне мјере да заштити животе и слободу Срба на КиМ.

"То значи да ћемо захтевати да Савет безбедности наложи међународно безбедносним снагама КФОР да испуне обавезе које им приписују чланови 15 и 9 Резолуције 1244 СБ као и чланови 3 и 4 анекса 2 те Резолуције", рекао је Вучић.

Под један, према ријечима Вучића, да моментално на терену онемогуће свако даље дјеловање безбједносних и других структура привремених институција са сједиштем у Приштини које угрожава животе, слободу, безбједности и опстанак Срба на КиМ.

 "Под два, да изврше демилитаризацију свих наоружаних албанских формација у складу са Резолуцијом 1244, те ће у складу са одговором постојати и трећа тачка или не", истакао је Вучић.

Од СБУН ће према ријечима Вучића, бити добијен одговор на питање ко има дужност да заштити животе и слободу Срба, да ли су то снаге КФОР на основу овлашћења из Резолуције 1244 или је за то према Савјету безбједности надлежан неко други.

Од следеће недеље забрана извоза муниције и оружја-угрожен интерес Србије

Вучић  је најавио данас да ће сљедеће недјеље највјероватније потписати одлуку о забрани даљег извоза муниције и било каквог оружја и оруђа из Србије, јер је витални  национални интерес Републике Србије у овом тренутку угрожен до посљедњег степена.

"И све неопходно да буде припремљено у случају агресије на Републику Србију. Све логистичке припреме се спроводе", рекао је Вучић.

Напоменуо је да ће, по питању забране извоза муниције и оружја, бити провјерено како стоје ствари у уговорима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана