Вучић: Африка стратешки партнер Србије у будућности

ГС
Foto: Танјуг/АП

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је за Србију стратешки важно да има присуство на афричком континенту јер Африку доживљава као стратешког партнера у будућности, као и да је захваљујући својим пријатељима из Африке и Азије добила организацију ЕXПО 2027.

На Српско-угандском форуму у Палати Србије, Вучић је рекао да је Србија била дио Покрета несврстаних и да се поноси тим дијелом  историје, као и да је поносан што ће бити гост предсједника Мусовенија, али и Покрета несврстаних 19. и 20. јануара 2024. године.

"То је за нас извор политичког пријатељства, али ако хоћете, за оне који то неретко потцењују у Европи, и извор политичке снаге. Да није било наших афричких пријатеља, да није било наших пријатеља из Уганде, ми не бисмо добили организацију ЕXПО 2027. Овако смо добили оне који су уложили десетоструко више новца. Добили смо управо захваљујући тим историјским пријатељствима које смо градили са нашим пријатељима у Африци и Азији и наставићемо то да радимо", поручио је Вучић.

Што се тиче конкретне сарадње у области грађевинске индустрије са Угандом, Вучић је рекао да су и Енергопројект, али и друга грађевинска предузећа спремна за рад у тој земљи.

"После деценија пропадања, наша грађевинска индустрија се поново подиже. Могли сте да видите са места где сте смештени овде у Београду шта је то што смо успели да подигнемо и да видите поновни успон грађевинара и верујем да по сваком питању можемо да испоручимо најбољу могућу услугу за ваше амбициозне пројекте", рекао је Вучић обраћајући се председнику Уганде Јовери Кагуту Мусевенију који борави у званичној посјети Србији.

Предсједник Србије је истакао да је стопа раста Уганде 4,9, што је, како је рекао, за Европу мисаона именица.

"У Европи ће просечан раст бити 0,7 - 0,9 одсто, ако и толико буде. Онда можете да упоредите којом брзином напредује Уганда", рекао је Вучић.

Како је истакао, двије земље могу да остваре сарадњу у ИКТ сектору, у области дигитализације и софтверске индустрије, гдје је Србија, указао је, постигла велике успјехе.

Додао је да је сарадња могућа и у секторима здравствене заштите и енергетике.

Како је рекао, добро је да имамо људе који раде у Уганди и праве мост пријатељства између наших народа и земаља, преноси Спутњик.

"Верујем да ћемо у месецима и годинама које долазе наше искрено пријатељство успети да искористимо на најконкретнији могући начин у интересу Уганде и Србије. Верујем да ће чешћи долазак ваших званичника у Београд и долазак наших министара у Уганду, попут доласка министра трговине Момировића у Уганду, створити везу коју ће моћи да користе пословни људи обе земље", рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана