Вучевић:Текст Куртија у Њујорк тајмсу каталог неистина

Танјуг
Вучевић:Текст Куртија у Њујорк тајмсу каталог неистина

БЕОГРАД - Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је данас да је Србија стуб стабилности на Западном Балкану, и да сваку оптужбу о другачијим намјерама Београда треба априори одбацити као лажну вијест, посебно када такве тврдње долазе од представника привремених институција самоуправе у Приштини.

Он је тако реаговао на ауторски текст премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија за Њујорк тајмс у коме је изнио тврдњу да би отварање новог фронта на Балкану одговарало Русији и Србији и да би то омогућило Србији да покуша да, како наводи, “освоји територију агресијом”.

Вучевић истиче да Приштина својом шовинистичком идеологијом и једностраним потезима усмјереним против српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији свакодневно потврђују да су они сами једина пријетња регионалном миру.

-Текст Аљбина Куртија у „Њујорк тајмсу“ је каталог неистина и покушај тражења алибија за антицивилизацијско и нечовечно поступање према Србима на Косову и Метохији, а из самог тона текст избија огољен и патолошки презир према свему српском, чиме Курти заправо открива своју идеолошку матрицу, која се не може описати другачије него као политика мржње - рекао је Вучевић. Додаје да искривљен наратив о природи сепаратистичког покрета на Косову и Метохији, који је и једини извор свих проблема са којима се суочавамо на Косову и Метохији од 1999. године до данас, и хвалоспјеви о НАТО-у као спасиоцу албанског народа, немају никакве везе са истином, тренутном ситуацијом на терену.

Како је нагласио, Србија је широм свијета универзално препозната као успјешна и напредна држава, као и мотор развоја региона западног Балкана, због чега “патетични и архаични Куртијеви пропагандни наративи не могу да имају ефекат какав су можда имали пре две и по деценије”.

Према Вучевићевим речима опредјељење за мир и стабилност се доказује демократским понашањем, поштовањем људских права и конструктовношћу у дијалогу који Београд и Приштина воде уз посредовање ЕУ, а Курти подбацује на свим тим пољима, „чиме доказује да је изазивач неприлика, а не неко коме је стало до мира и стабилности“.

-Његова пасквила у „Њујорк тајмсу“ је доказ да он није одмакао далеко од марксистичко-енверистичког екстремисте који је превртао камионе са српском робом, спаљивао на ломачама кексове и чоколаде произведене у Србији, и насилно наступао чак и према политичким неистомишљеницима албанске националности увевши праксу употребу сузавца уместо употребе аргумената - рекао је премијер Србије.

Вучевић је рекао и да када говоримо о жртвама албанског сепаратизма на Косову и Метохији, Курти боље нека одговори зашто готово четврт милиона Срба и других неалбанаца прогнаних са Косова и Метохије до данас нема могућност да се врати кући.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана