Вучевић, Вулин: За Владу најтежи проблем КиМ

СРНА
Вучевић, Вулин: За Владу најтежи проблем КиМ

БЕОГРАД - Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је да је пред Владом Србије много изазова, а да је најтежи проблем питање Косова и Метохије, али да су важна и питање мира у региону, односи у БиХ, као и положај Срба у Црној Гори.

Вучевић је рекао да су прогон и терор српских цивила на Косову и Метохији свакодневни.

"Свакодневно се суочавамо са великим проблемом на Косову и Метохији и за ових сто дана Владе имали смо много напада на Србе, хапшења, забране наше робе, напади на амбуланте, затварање поштанске станице, сада затварање поште. Мислим да је остало само образовне установе да нам нападну", рекао је Вучевић за Тањуг.

Он је изразио забринутост због могућности да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти реализује своју идеју, а то је отварање моста за саобраћај између јужне и сјеверне Косовске Митровице.

Вучевић је рекао да ће на земље Квинте, али и све оне који су у то укључени, Београд да врши константан притисак да се то не дозволи, прије свега, Кфор да буде свјестан ризика који би таква акција од приштинске и албанске власти могла да донесе.

"Морамо да сачувамо мир, не смемо да наседнемо на провокације Аљбина Куртија, јер је њему потребан сукоб", поручио је Вучевић.

Вучевић је најавио да ће сутра на конфернецији поводом сто дана Владе представити суштински програм владе, али нови замајац и нову енергију, и позвати све да раде на унапређењу Србије.

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин изразио је забринутост због посљедњих дешавања на Косову и Метохији, те оцијенио да је ситуација веома затегнута и да може доћи до инцидената које више нико неће моћи да контролише.

Према његовом мишљењу, очигледно је да приштинске власти траже сукоб тиме што су њихови представници дошли у Сјеверну Митровицу да крече/прекрече српске заставе и хапсе људе који их спречавају у томе.

Вулин је навео да ЕУ и САД не чине ништа да спријече Куртија у ономе што чини, те да има њихову прећутну подршку у свему што ради, као и да се Курти неће зауставити.

Он је указао на то да на сјеверу Косова и Метохије затварају и пошту која има лиценце од Унмика и забрањују динар, као да све то међународна заједница зна и у свему томе активно учествује.

Када је ријеч о томе што му је прије три дана забрањен долазак хеликоптером у Пребиловце да ода пошту страдалим Србима у Другом свјетском рату, Вулин је оцијенио да је ријеч о подмуком потезу и политичкој подлости.

"Ништа што има српску заставу, пошто на сваком хеликоптеру или авиону морате имати српску заставу, њима не одговара, па изгледа да је то проблем. То су све ситне подлости, политичке пакости. На то не треба обраћати пажњу", истакао је Вулин.

Он је додао и да је било потпуно непотребно то што му министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић није дао дозволу за прелет, јер је дошао сам другим превозним средством.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана