Вучевић: Врхунац воденог таласа на Дунаву следеће седмице, не очекују се већи проблеми

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је да се врхунац воденог таласа на Дунаву очекује између 24. и 26. септембра, али да у Србији не би требало да буде већих проблема.

Послије сједнице Кризног штаба за ванредне ситуације, Вучевић је истакао да нема мјеста паници, те да већи водостај на Дунаву, а “нешто изазовнији код Шапца на Сави”, не би требало да угрози нормалан живот, односно не очекује се угрожавање имовине и људи.

Вучевић је рекао да се пажљиво прати ситуација раста водостаја усљед обилних падавина у Аустрији, Мађарској и земаљама централне Европе.

“Процена жСрбијаводаж је да ће пик трајати седам дана”, изјавио је Вучевић новинарима у Влади Србије.

Он је рекао да је пик овога пута краћи за разлику од 2013. године, кад је Дунав посљедњи пут имао виши водостај и када је врхунац трајао 14 дана.

“Нешто већи изазов је на првом делу тока од Бездана до Сланкамена, а од Сланкамена па низводно не очекујемо веће проблеме”, рекао је Вучевић.

Због обилних падавина у средњој Европи расте водостај Дунава и у Србији. Очекује се да ће у наредна четири дана на улазу у Србију порасти четири метра и премашити ниво редовне одбране од поплава.

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да ће водостаји на Дунаву бити у већем порасту, те да се достизање и превазилажење граница редовне одбране од поплава очекује са четвртка, 19. на петак, 20. септембра код Бездана, а код Апатина са петка, 20. на суботу, 21. септембар.

Код Богојева, Бачке Паланке и Новог Сада пораст водостаја очекује се са суботе, 21. на неђељу, 22. септембар, са тенденцијом даљег пораста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана