Вучевић: Сутуација на КиМ високо ризична, Србија дефинисала црвене линије

Танјуг
Вучевић: Сутуација на КиМ високо ризична, Србија дефинисала црвене линије

БЕОГРАД - Министар одбране Србије Милош Вучевић рекао је данас да је безбједносна ситуација на сјеверу Косова и Метохије високо ризична због једностраних, незаконитих и нелигитимних одлука администрације у Приштини.

На питање колики је безбедносни ризик у овом тренутку на сјеверу Косова и Метохије, министар одбране рекао је РТС да је “велики, вјероватно највећи могући”.

-Ако бисмо могли то тако да рангирамо, имајући у виду не само ово што се дешавало претходна два дана, пре свега у понедељак, него све оно што се дешавало недељама и месецима уназад, на шта је званична Србија упозоравала, председник Републике причао и са међународним представницима, али и обавештавао јавност у Србији какав је могући сценарио и, нажалост се то и десило - рекао је Вучевић.

Он је поновио да “пут Албина Куртија води до ескалације сукоба, до насиља, ка повређивању и пуцању и свим они сценама које смо видели“ и додао да су „такве ситуације нешто што не желимоф нигде да видимо, посебно не у нашој држави“.

- Безбедносна ситуација је високо ризична због једностраних, незаконитих, нелигитимних одлука администрације у Приштини. Пре свега да то назовемо правим именом и да то пробамо да сублимирамо као окупацију севера Косова и Метохије од стране албанске администрације из Приштине - казао је Вучевић. Министар је рекао да Србија верује у политички разговор и рјешење и зато су јуче и одржани састанци са амбасадорима земаља Квинте и са амбасадорима НР Кине и Руске Федерације, а предсједник Србије Александар Вучић је имао и више телефонских разговора са свима онима који су укључени у процес дијалога.

-Увек је боље тражити политички пут, односно политичко решење, него ићи у сукобе. Војска Србије је у складу са наредбом председника Републике подигнута у тај степен борбене готовости на највиши ниво и спремна да извршава сваки задатак - навео је министар одбране.

Вучевић је казао да је Србија са политичке стране дефинисала црвене линије.

 -Када се Србија налази у ситуацији да су угрожени они највиталнији национални и државни интереси. Говоримо о не дај боже сценаријима да неко убија Србе, да креће физичка ликвидација нашег народа од стране косовске полиције, протеривање Срба, погром, све оно што нам се дешавало пре 20 или 30 година. Те ситуације би заиста биле не само црвени аларм, него онај моменат када Србија не може само да прича и седи скрштених руку -рекао је Вучевић. Нада се да неће доћи до таквог развоја догађаја.

-Није интерес Србије и није наш национални интерес да буде сукоба. Наш национални интерес је да буде мир и стабилност. Србија се развија и напредује док је мир и стабилност, док су нормални услови за живот и пословање, али за наш народ на КиМ већ дуго нису нормални услови за живот. Свуда се прича и свако има право на људска права и слободе, сем када говоримо о српској заједници на КиМ. Само они су изопштени из свих тих цивилизацијских норми - казао је он.

Министар одбране је рекао да Војска Србије у највишем степену борбености остаје док год је процена да је угожен национални интерес Србије и док је високи ризик на КиМ.

Вучевић је навео да је у сталном контакту са Србима на КиМ, док је начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић у сталном контакту са КФОР-ом.

-Имамо сталну комуникацију и размењујемо информације, али указујемо на неслагање око одређених питања. Србија није задовољна пуступањем КФОР-а. Они су направили прстен око окупиране зграде општине у Звечану и на тај начин асистирао је косовској полицији да изврше ту окупацију. То није задатак КФОР-а. Њихов задатак је по нама био да лепо испрати те јединице јужно од Ибра, то је њихов посао - рекао је Вучевић.

Подсјетио је да су КФОР и Еулекс једини овлашћени да се старају о безбједности свих грађана у јужној покрајни. Он је рекао да њихов задатак није био да стану између грађана и тешко наоружаних косовских полицајаца, јер је то супротно свим споразумима и дијалозима.

-Демонстрације су биле мирне. Наши грађани су реаговали тек када су били физички нападнути, када је кренуло ударање наших грађана и тада су људи почели да се бране. И они су спремни да се бране - казао је Вучевић.

Сматра да је веома лако доћи до мирног рјешења, јер је довољно да међународна заједница и КФОР испрате “Куртијеве лажне градоначелнике и њихове чувене специјалце нинџе”, да их спусте јужно од Ибра.

Срби, поновио је, немају проблем са КФОР-ом, већ са окупацијом од стране албанске полиције из Приштине.

Како је нагласио, увођењем санкција Приштини од стране САД, први пут видимо реакцију Вашингтона и неке конкретне мјере.

Вучевић је додао да се очекује реакација Приштине и да Србија поздравља поруке и мјере које су усмјерене на смиривање тензије и на то ко је одговоран за ову ситуацију.

Он је рекао да не зна да ли ће то уразумити Аљбина Куртија, јер не размишља рационално.

-Мислим да имамо посла са човеком који се не влада са рационалним поступцима или не ради и не размишља рационално. Надам се да ће се дозвати памети, неће срљати у даље сукобе, јер би то била катастрофа за све, па и за њега свакако - рекао је Вучевић.

Министар је нагласио да је Курти успео да злоупотреби КФОР и да се о томе прича, а не о узурпацији, и „зато ми не смемо да уђемо у те замене теза“.

-КФОР не сме да се ставља на стану било којих учесника, мора да се стара о безбедности. Срби такође морају максимално да се сконцентришу, да мирно и демократски бране своја права -  истакао је Вучевић.

Важно је, додао је министар, да не уђемо у сценарио у коме ћемо опет ми бити ти насилници. Он каже да је интересантно да је увек борба против криминала на КиМ тамо где су Срби. Дијалог би, истиче, требао да буде “пут изласка” из ове ситуације.

-Ми хоћемо дијалог. Изволите да повучете окупаторске силе са севера КиМ, склоните лажне градоначелнике који нису градоначелници никоме и нигде и склоните те ваше окупациона снаге са дугим цевима који нападају и плаше наш народ и видећете врло брзо смиривање ситуације -, казао је Вучевић и нагласио да је враћање процесу дијалога прави пут.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана