Вучевић: Србија ће учинити све да заштити животе Срба на Косову и Метохији

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД/НОВИ САД/ - Премијер Србије Милош Вучевић рекао је вечерас у Новом Саду, на заједничком обиљежавању са Републиком Српском Дана српског јединства, слободе и националне заставе, да српски народ данас више него икада тежи за јединством без обзира гдје се налазио, а да на основу јединства и човјекољубља може сачувати своју културу и традицију и наставити са великим дјелима за будуће генерације.

Вучевић је као изасланик предсједника Србије Александра Вучића, на свечаној академији у Српском народном позоришту, истакао да предстоји и пуно изазова на заштити Републике Српске у складу са Дејтонским мировним споразумом.

"Мораћемо много тога да радимо, не свађајући се ни са ким, али тражећи да нас сви уважавају као што ми уважавамо друге", рекао је Вучевић.

Он је апеловао на све из Републике Српске да, без обзира на политичке разлике, мора постојати заједнички нужни именилац, а то је очување Српске, као обавеза свих људи у Републици Српској и да ту не смије да буде никаквих политичких разлика.

"То није питање популарности, него питање останка и опстанка. Наша колективна борба мора бити и против вештачких и спољних наментутих подела у друштву", рекао је Вучевић.

Он је истакао да су грађани на изборима много пута рекли да желе поносну и слободну Србију, а не државу поданика.

Он је подсјетио да је на данашњи дан извршен коначни јуриш на Кајмакчалану у септембру 1916. године, да су кључне одлике српске војске биле морал и вјера, те да је српска застава била и симбол те побједе, као што је крст симбол распећа и Васкрса.

"Застава је била симбол државе и слободе, света тробојка", рекао је Вучевић, наводећи да су на Кајмакчалану Срби доказали да су неуништиви.

Он је истакао да се никако не смије сметнути с ума то да данашња борба и изазови нису ништа мање опасни. Он је напоменуо да онај ко то не види, тај ништа не види.

Вучевић је указао на патње српског народа на Косову и Метохији изазване терором приштинског режима, те да то опомиње да Срби морају бити достоји идеала за које су се вијековима борили.

"Ускраћивање права на постојање и опстанак, селективно и бесправно затварање наших сународника, свакодневно сведочи о безумљу привремених приштинских институција", рекао је Вучевић.

Он је нагласио да Србија никада неће прихватити једностране и провокативне потезе премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куритја и учиниће све да заштити животе својих грађана, чувајући Србију.

"Низом мјера које је најавио предсједник Србије Александар Вучић, наставићемо борбу за очување Косова и Метохије, очување Срба на Косову и Метохији, поштовање права и очување мира", навео је Вучевић.

Он је рекао да Србија мора да буде спремна за све изазове које доноси будућност, да буде одговорна према будућим генерацијама, да буде довољно јака да је се клоне они који су злонамјерни, а на бази равноправности стварати односе пријатељства и поштовања.

"Српски народ више него икада данас тежи за јединством и јавно га исказује, без обзира где се налазио и живео", поручио је Вучевић.

Он је поручио да стих из химне Србије "слога биће пораз врагу" буде опомена о неопходности јединства у сложеним временима.

"Честитам вам Дан јединства, слободе и националне заставе Србије и Републике Српске. Будимо поносни на нашу слободу, цела једна небеска Србија моли се Господу за ту слободу. Будимо јединствени, јер тако ће и Бог бити са нама", рекао је Вучевић.

Он је поручио да треба вољети симбол непокоривости и достојанства, националну заставу.

"Нека живи Србија и српски народ ма где живео и ма где се налазио. Нека живи Република Српска, наша љубав и наше биће. Нека се по јединству, мудрости и доброти препознајемо међу народима и нека наша срца греје слобода. Нека нас инспирише јединство и снага нашег народа, нека нас воде напредак и победе наше једине отаџбине – Србије", поручио је Вучевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана