Вучевић открио до када ће трајати црвени степен безбједности 

Танјуг
Вучевић открио до када ће трајати црвени степен безбједности 

БЕОГРАД- Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је данас да ће црвени степен безбједности у Србији трајати још неко вријеме, али и да све безбједносне службе у Србији раде на откривању вјерских екстремистичких ћелија.

Он је за телевизију Блиц рекао да се на читавој територији Србије спроводи акција на разбијању свих екстремистичких ћелија и да је спроводе полиција и Безбједносна информативна агенција у координацији са надлежним тужилаштвом.

-Они спроводе даље акцију на разбијању свих оних ћелија екстремних вјерских организација који злоупотребљавају религију и веру зарад постизања одређених екстремно политичких и терористичких циљева. Те активности се спроводе на територији читаве Републике Србије, осим Косова и Метохије. Веома је битно да кажем ове активности нису усмерене против било које етничке или верске групе - нагласио је Вучевић.

Он је припадницима муслиманске вјероисповухести поручио да се не осјећају угрожено и замолио све оне који не припадају овој вјероисповијести да на своје комшије и сународнике не гледају као на опасност.

-Црвени степен ће трајати још неколико дана и зато је важно да се не дају непримерене изјаве Бошњака, јер ово није никакав лов на њих, ово је борба против тероризма. Ово је напад на државу, али ово је напад нашег држављанина на полицајца наше државе. Мислим да је ово изолован случај, али не могу да гарантујем да ово неће подстаћи неког другог - рекао је Вучевић.

Говорећи о терористи који је извршио напад на припадника Жандармерије, Вучевић каже да је Милош Жујовић био познат надлежним органима као припадник радикалног исламског центра, али да нико није могао да претпостави да ће до тако нечег доћи. Истакао је и да нема било какву информацију да је дошло до неког пропуста код државних органа када је у питању Жујовић.

-Али не могу рећи да су постојале индиције да ће извршити напад па да је неко олако приступао томе или нечињењем допустио да до тога дође. Стварно, не могу то да тврдим, имам чак супротне уверавања, али дозволите да видимо шта ће истрага правити - рекао је Вучевић. Премијер Србије се осврнуо и на породицу терористе Милоша Жујовића напомињући да су они очајни - отац и мајка која је тежак срчани болесник, супруга из Плава.

-Проблем је када неко оде у оно што није суштина вере и што није љубав према богу. Питање веронауке у школи треба да буде на прави начин спроведена, да нам се религија спроводи ван оквира институција - рекао је Вучевић и додао да ће Србија учинити све да се оваква ситуација никада не понови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана