Вучевић: Курти ствара неподношљиве услове за живот Срба

Срна
Вучевић: Курти ствара неподношљиве услове за живот Срба

БЕОГРАД - Премијер Србије Милош Вучевић рекао је да је забрињавајуће то што премијер привремних приштинских институција Аљбин Курти ствара неподношљиве услове за живот Срба на Косову и Метохији.

Вучевић је навео да је Курти нервозан због избора на Косову и Метохији заказаних за 9. фебруар наредне године, али и због предстојећих избора у Сједињеним Државама чији ће изборни резултат утицати на глобалну геополитику.

Он је за ТВ Пинк рекао да је добро што је послије дуго времена поново дозвољен увоз српске робе на Косово и Метохију, али да није добро што се то у пракси проводи веома отежано, уз прегледе камиона који намјерно дуго трају.

Што се тиче пописа у Црној Гори, Вучевић је рекао да се показује тренд да људи све слободније могу да се изјасне да су Срби и да говоре српским језиком, те очекује да се на нарендом попису много више грађана изјасни да припада српском народу.

-Није важно у којој држави живите, много је важније да чувате идентитет, да се врати ћириличко писмо на место које му припада (у Црној Гори). Ћирилица је увек прва нападана - рекао је Вучевић.

За враћање редовног војног рока у Србији, Вучевић је истакао да прву генерацију редовних војника очекује на јесен 2025. године, те додао да до тада официри треба да смисле обуку која ће бити и садржајна и интересантна.

-Ми то не радимо да би ратовали, него је то порука онима који би нас нападали да нас не нападају -  рекао је Вучевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана