Вучевић: Хрватска директно крши елементарна људска права Срба

Срна
Вучевић: Хрватска директно крши елементарна људска права Срба

БЕОГРАД - Премијер Србије Милош Вучевић оцијенио је данас да пресуда изречена пјевачима групе "Јандрино јато" због пјевања патриотских пјесама показује да се у Хрватској директно крше елементарна људска права Срба у Хрватској.

Коментаришући пресуду Суда у Задру којом су пјевачи "Јандриног јата" осуђени због пјесвања пјесме "Марширала краља Петра гарда", као и недавни случај хапшења адвоката Немање Берића због пјесама, Вучевић је рекао да се тиме шаље сигнал да чудна правила и вриједности важе у ЕУ, чија је Хрватска чланица.

"Ово је директно кршење елементарних људских права, али то траје у континуитету. Нажалост, у Србији се више кука за Северином него за једним Србином који је ухапшен или страдао. Овде ће многе невладине организације много више жалити за једном гранчицом, а никада нећете чути да осуђују терор над Србима на Косову и Метохији", рекао је Вучевић на конференцији за новинаре у Палати Србија.

Он је истакао да је краљ Петар Први Карађорђевић, који је данас споран у Хрватској, донио слободу и овима који данас хапсе због слободарске пјесме у којој се он помиње.

"Да није било краља Петра Првог и његовог сина краља Александра Првог Карађорђевића, нека се запитају да ли би они данас имали државе и да ли би се ослободили од монархија које су их контролисале вековима. Вероватно је то вид захвалности", рекао је Вучевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана