Вучевић: Декларација припрема државе на све што се дешава и што се може десити

Танјуг
Вучевић: Декларација припрема државе на све што се дешава и што се може десити

БЕОГРАД - Предсједник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је данас да је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, о којој се расправља у Скупштини, припрема државе на све оно што се дешава и што се може десити у наредном периоду, као и позив за све институције и појединце који су доносиоци одлука да буду у једном фронту у заштити националног идентитета.

Вучевић је за РТС рекао да очекује да Декларација буде усвојена, али не консензусом.

-На жалост, колико сам у ова три дана радио у Народној скупштини, стекао сам утисак да неће бити усвојен консензусом. Очекујем, наравно, усвајање, јер постоји политичка већина, али неке странке и неки људи сматрају да то није битно - рекао је Вучевић.

Предсједник Владе сматра да се на тај начин шаље ружна порука нашем народу у јужној српској покрајини, као и у Републици Српској.

-Ово је била јединствена прилика да покажемо и политичку зрелост и националну одговорност - истакао је Вучевић.

Навео је да је декларација припема државе на све оно што се дешава и што се може десити у наредном периоду.

-Имамо константан напад на Србе на Косову и Метохији, имамо константне притиске на Србију по питању КиМ, имамо у континуитету покушај ревизије Дејтонског споразума и искључиво на уштрб или штету Републике Српске и њених надлежности, имамо оспоравање националних права нашег народа у региону у одређеним државама -  рекао је Вучевић.

Нагласио је да је декларација позив за све институције и појединце који су доносиоци одлука да буду у једном фронту.

-Ми смо први пут од 1995. постигли тај ниво међусобног консензуса и успели да Република Србија и Република Српска, не угрожавајући било кога, не успоравајући ниједну државу, ниједан народ, ниједну религију, дефинишу своје националне циљеве, у заштити националног идентитета - указао је Вучевић.

Говорећи о бурним расправама у Скупштини, Вучевић каже да нема проблем са тим.

-Највише се о литијуму говорило. Нико није бежао од разговора по било којој теми - рекао је он.

Вучевић је додао да замера појединим посланицима што нису били заинтересовани да слушају о положају Срба на КиМ и да се не може доћи до националног јединства са онима који то јединство није битно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана