Вучевић: Било би погубно да Курти пошаље своју полицију на сјевер

Срна
Вучевић: Било би погубно да Курти пошаље своју полицију на сјевер

БЕОГРАД - Министар одбране Србије Милош Вучевић упозорио је да би било погубно да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти на сјевер Косова и Метохије пошаље своју полицију, истичући да је веома важно да КФОР поведе рачуна о безбједности свих Срба у Покрајини.


Коментаришући одлуку српских представника да напусте институције, Вучевић је оцијенио да су Срби реаговали демократски и достојанствено, додајући да је тај чин изнуђен одлукама Приштине и да нема говора о демонстрацији силе.

“Људи су забринути, а са друге стране одговорни. Срби на Косову и Метохији сатерани су у ћошак, и то траје већ 23 године”, изјавио је Вучевић за Телевизију “Пинк”.

Према његовим ријечима, Срби ће се вратити у институције на сјеверу Косова и Метохије кад Приштина почне да испуњава своје обавезе и Бриселски споразум почне да се поштује.

“Ово није трајно напуштање институција, већ суспензија до имплементације Бриселског споразума и до испуњавања обавеза Приштине. Српска страна је све испунила, а албанска страна није”, указао је Вучевић.

Коментаришући позиве на “уздржаност” обје стране, Вучевић је рекао да је Београд уздржан већ 10 година, откад је потписан Бриселски споразум, а да албанска страна није спровела основне обавезе тог споразума.

“ЕУ прво треба да одговори да ли је Курти поништио Бриселски споразум, да ли је могуће да је Курти јачи од онога што је гарантовала ЕУ и да ли ћемо тако вршити делегирање правних аката и споразума, јер је онда све бесмислено и идемо у потпуни ћорсокак”, сматра Вучевић.

Говорећи о пререгистрацији возила са српским таблицама, он је оцијенио да је то парадокс и да је српска страна стављена у немогућу ситуацију, а грађани српске националности пред свршен чин назови избором између наметнутих таблица и кажњавања и хапшења, уколико их одбију.

Вучевић је истакао да људима који су напуштањем институција остали без посла Србија мора да помогне и нађе рјешења за њихове егзистенцијалне проблеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана