Вратила се у родни крај из Америке у 102. години

ГС
Вратила се у родни крај из Америке у 102. години

ВАЉЕВО - Косара Савкић Антић са 102 године вратила се из Америке у Србију да у родном Ваљеву проведе остатак живота.

Живи у дому за старе и прво је пожељела да се учлани у Градску библиотеку како би лакше долазила до жељених књига.

Доброг је здравља, витална и расположена. Само слабије чује. Косара Савкић Антић која је имала познату фотографску радњу отишла је 1964. године у Америку.

Послије 59 година у Чикагу је оставила породицу и одлучила да се врати у завичај.У 102. години живота, без читања и добрих књига не може и зато је ријешила да постане члан Градске библиотеке у Ваљеву.

“Ја волим да читам. И имала сам библиотеку лепу, пре рата, али ми је то Тито одузео. Тата је имао цело 'Нолитово' издање и све српске писце. Све нам је то узето”, каже кроз смијех Косара Савкић Антић за РТС.

Уз чланску карту, Градска библиотека је Косари даривала и одређен број књига за старачки дом у коме је смјештена.

 “За нас је то велика част и велико задовољство да је једна жена, једна наша суграђанка, пожелела, изразила жељу да буде члан библиотеке. То су иначе ретки случајеви и код млађе генерације, а да не кажем некога ко има година колико она има. И мислим да она може бити добар пример. За ваљевску библиотеку је то добар сигнал да има људе и за ту категорију становништва преко да кажем 90 плус. Увек говоримо за 60 плус. Мислим да је време да говоримо и за 90 плус”, објашњава Виолета Милошевић, директорка Градске библиотеке “Љубомир Ненадовић” у Ваљеву.

Косара је у библиотеци посјетила и историјску изложбу аутора Божина Јаневског и Владимира Ђекића која свједочи о “Месту положенија Ваљеву”.

“Нарочито ми је драго, што се она баш ту појавила на тој изложби која јесте баш о тим прошлим временима. И све то, она је овде сведок прошлости. Ето у том смислу ми је јако драго”, истиче Владимир Ђекић, илустратор.

Косарина кћерка живи на Флориди. У Ваљеву је откупила кућу у центру града која им је послухе Другог свхетског рата одузета. Најстарија Ваљевка ипак се определила за смјештај у дому.

“Кад сам размишљала све о свему мислим да сам направила добар избор. Задовољна сам све. Сасвим је све добро. Сви су љубазни, фини”, додаје Косара за РТС.

Лијепе зимске дане, Косара искористи да прошета центром Ваљева и сјети се младалачких дана када су се многи Ваљевци фотографисали у њеној радњи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана