Возач који је прегазио дјецу осуђен на 10 година затвора

Танјуг
Foto: Република.рс

БЕОГРАД - Први основни суд у Београду осудио је Лазара Галића (38) на јединствену казну затвора од десет година, јер је 17. јула прошле године изазвао саобраћајну несрећу на Карабурми, због које је неколико дана касније од повреда преминуо дјечак Стефан Балић (9).

Тужилаштво је у својој завршној ријечи тражило од суда да Галића осуди управо на казну затвора од 10 година.

Такође, Галићу је изречена и мјера безбједности забране управљања моторним возилом у трајању од пет година.

Приликом одмјеравања казне од отежавајућих околности суд је цијенио да је Галић осуђиван 10 пута због различитих кривичних дјела, међу којима је два пута осуђен због саобраћајних несрећа које је изазвао под дејством алкохола у истој улици у којој је изазвао несрећу у којој је погинуо Стефан Балић.

Судија је навела да као олакшавајуће околности суд није цијенио чињеницу да је Галић породичан човек и отац двоје дјеце јер није видјела да се током суђења искрено покајао.

Породица оштећеног је упућена на парницу ради остваривања имовинско-правног захтева.

Прво основно јавно тужилаштво у Београду оптужним приједлогом против Галића од суда тражило да га осуди на јединствену казну од 10 година затвора због кривичних дјела - тешко дјело против безбједности јавног саобраћаја и непружање помоћи лицу повређеном у саобраћајној незгоди, као и мјеру забране управљања моторним возилом у трајању од пет година.

Он је након несреће напустио лице мјеста, није се сам пријавио након незгоде, већ га је пронашла полиција, и нема пријављено пребивалиште на територији Србије, јер му је адреса пребивалишта пасивизирана.

Терети се да је 18. јула прошле године око 20.15 управљајући путничким возилом у улици Маријане Грегоран изазвао саобраћајну несрећу тако што је возилом ударио и оборио три пјешака који су коловоз улице прелазили на обиљеженом пјешачком прелазу, а затим је напустио лице мјеста, остављајући без помоћи лица чије је повреде проузроковао.

У несрећи су дјеца С. Б. (2011.) и Л. Б. (2016.) која су прелазила улицу у пратњи оца задобила тешке тјелесне повреде, а деветогодишњи дечак је од повреда преминуо у болници 22. јула 2021. године.

Отац М. Б. је тада задобио лаке тјелесне повреде.

алић је за кривично дјело тешко дјело против безбједности јавног саобраћаја осуђен на осам година затвора, а за кривично дјело непружање помоћи лицу повређеном у саобраћајној незгоди на три године, па му је изречена јединствена казна од 10 година затвора.

Ово је првостепена пресуда на коју тужилаштво и одбрана могу да уложе жалбу.

Притвор у ком је од хапшења Галићу је продужен до упућивања на извршење казне.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана