Војска Србија одржала приказ способности „Застава 2024“, присуствовали и званичници Српске (ФОТО)

Tанјуг
Војска Србија одржала приказ способности „Застава 2024“
Foto: Танјуг | Војска Србија одржала приказ способности „Застава 2024“

БАТАЈНИЦА - Војска Србије одржала је данас на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници приказ способности „Застава 2024“, на којем је учествовало више од 6.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, са приближно 2.500 средстава наоружања и војне опреме и више од 50 ваздухоплова.

Грађани који су посјетили батајнички аеродром могли су да погледају летачки програм, приказ дијела способности специјалних снага и Ратног ваздухопловства и ПВО, као и дефиле јединица Војске Србије.  

Приказу су присуствовали предсједник Србије Александар Вучић, предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Србије Милош Вучевић, министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и министри у Влади Србије, представници локалне самоуправе и вјерских заједница.  

Предсједника је на аеродрому дочекао почасни батаљон Гарде, након чега му је рапорт предао командант почасног батаљона.  

Приказ је почео скоком припадника 63. падобранске бригаде који су носили заставу Србије и заставу Војске Србије.  

Након скока падобранаца услиједио је налет војних авиона, „миг 29“, „орао“, „галеб“, и симулација ваздушне борбе два авиона.  

Своје способности и начин дејствовања показали су и пилоти борбених хеликоптера ми-35, који су познати као „летећи тенкови“ и „ватрене кочије“.  

Десантна група хеликоптера ми-17 са припадницима специјалних снага приказала је десант током којег су се спуштали конопцима.  

На крају активног дијела приказа, батајнички аеродром су надлијетали и хеликоптери „гама“, опремљени противоклопним ракетама „маљутка“.  

 

Након активног дијела приказа услиједио је дефиле ешалона пјешадијских јединица, међу којима су припадници 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде, одреда Кобри, извиђачких чета, затим припадници Прве, Друге, Треће и Четврте бригаде, као и Команде за обуку.  

Посјетиоцима су била приказана средства из развоја српске одбрамбене индустрије, као и савремено наоружање и војна опрема, попут самоходних топ-хаубица „Нора“ 155мм, борбених оклопних возила „Лазар“, „МРАП“, „Милош“, „хамер“, дронова, хеликоптера Ми-35, Х-145М, модернизованих авиона „миг 29СМ“, противваздушних ракетних система ФК-3, ХК-17, „панцир“, беспосадних возила „мали Милош“, као и бројна опрема специјалних снага.  

Били су приказани и противоклопни ракетни системи „Корнет“, самоходни вишецјевни лансери ракета „Огањ“, савремена оптоелектронска средства и друго наоружање и војна опрема.  

Грађани до 15.00 часова у Батајници могу да погледају приказ војне опреме.  

Приказ способности „Застава 2024“ требало је да буде одржан у недјељу, 15. октобра, на Дан националне заставе, али је одложен за данас због лоших временских услова.  

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Републици Србији и Републици Српској, а установљен је 2020. године, поводом пробоја Солунског фронта, 15. септембра 1918. године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана