Војници Србије ће 15. маја у Сремски Карловцима увеличати јубилеј СПЦ

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Војска Србије ће, по угледу на догађаје од прије 100 година, учествовати на обиљежавању вијека од уједињења покрајинских цркава у јединствену Српску православну цркву /СПЦ/ у недјељу, 15. маја, у Сремским Карловцима, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Министар одбране Небојша Стефановић честитао је Његовом преосвештенству епископу сремском Василију јубилеј, поручивши да је војска уз свој народ и у тешким и у лијепим тренуцима, увијек спремна да помогне и да му је посебно драго што се обиљежава овај важан датум из српске историје, који симболизује јединство.

Епископ Василије захвалио је Стефановићу што ће припадници Војске Србије увеличати славље током викенда у Сремским Карловцима, подсјећајући да је и прије пуних 100 година, када се одвијала тадашња церемонија под сводовима сремскокарловачких здања, војска имала значајну улогу у њој.

СПЦ ће сутра и у недјељу у Сремским Карловцима свечано обиљежити 100 година од успостављања Српске патријаршије.

Сутра ће у 17.00 часова бити служено вечерње у Саборном храму Светог оца Николаја, а за 18.00 часова је најављено отварање изложбе "Стогодишњица васпостављења Српске патријаршије" у Патријаршијском дому.

У недјељу ће од 9.00 часова бити служена Света архијерејска литургија и призив Светог духа за почетак рада Светог архијерејског сабора у Саборном храму Светог оца Николаја.

Након тога ће на градском тргу у Сремским Карловцима, са почетком у 12.00 часова, услиједити свечана академија и читање Саборске посланице поводом 100 година од успостављања Српске патријаршије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана