Војне школе у Србији отвориле врата заинтересованима за упис

Срна
Војне школе у Србији отвориле врата заинтересованима за упис

БЕОГРАД - Војна академија, Војна гимназија и Средња стручна војна школа биће отворене су за посјете заинтересованих ученика и њихових родитеља сваке суботе до 31. марта.

У периоду од 11.00 до 13.00 часова професори, кадети и ученици војних школа упознаће их са процесом уписа и помоћи да на најбољи начин лично сагледају шта их очекује уколико њихов избор буде војни позив, саопштено је данас из Министарства одбране Србије.

Наставник на Катедри за наоружање и војну опрему Копнене војске мајор Жељко Јокић објаснио је да се у директном контакту и на лицу мјеста, заинтересовани могу упознати са наставним програмима, ваннаставним активностима и смјештајним и спортским капацитетима војних школа.

"У разговору са наставницима могу детаљно да се упознају са студијским програмима и планом наставе. Биће им омогућено да уђу у собе кадета и виде где кадети живе и раде. Да уђу у кабинете где се реализује наставни процес и увере се у квалитет опремљености кабинета", наводи мајор Јокић.

Како истиче, војне школе омогућавају квалитетно и бесплатно школовање, смјештај, уџбенике и здравствену заштиту.

Јокић наводи да Војна академија нуди и обиље ваннаставних активности, као што су разне секције – спортске, глумачке, музичке, литерарне, реторичке, а од прије две године, постоји и најсавременија Пиштољска стрељана, док поред пуцаоне за бојно гађање постоји и симулациони тренажер који је јединствен на Балкану.

"Када заврше Војну академију, кадети постају потпоручници Војске Србије и добијају стално запослење, што ниједан Факултет у земљи не пружа као могућност. Такође, након завршетка Војне академије, потпоручници имају могућност наставка школовања", наводи Јокић.

Постоје двије гране усавршавања - основни командно-штабни курс, Командно-штабно усавршавање и Генералштабно усавршавање, а друга подразумијева академско усавршавање кроз мастер и докторске студије.

У школској 2021/2022. години Војна академија примиће 210 кадета на седам студијских програма.

Медицински Факултет ВМА уписаће у најмлађу класу интегрисаних академских студије медицине 40 кадета.

Војна гимназија уписаће 80 ученика у први разред, док ће по пет ученика из грађанства моћи да упишу другу и трећу годину, а Средња стручна војна школа "1300 каплара" уписаће 60 ученика на пет смјерова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана