Војислав Савић, политиколог: Криза у БиХ је кулминација незадовољства Републике Српске

Танјуг
Foto: Приватна архива

БЕОГРАД/БАЊАЛУКА - Реакција Републике Српске на одлуке Уставног суда БиХ су кулминација трајног незадовољства, оцијенио је политиколог Војислав Савић.

Он је за Танјуг рекао да структура Уставног суда БиХ, договорена Дејтонским споразумом, у којем постоји девет судија, од чега су тројица странци и по два Србина, Хрвата и Бошњака - није нормална и да је на штету српског народа.

"Створено је једно трајно незадовољство које је сада само кулминирало. Није ово ствар никакве доконости, па да ви узмете из чиста мира да правите проблеме. Ово је последња линија одбране, ви сада морате да затегнете до краја, да се покаже да више не може да се толерише", изјавио је Савић, оснивач Центра за политичку анализу.

Коментаришући недавне потезе високог представника у БиХ Кристијана Шмита, који је поништио одлуке Скупштине РС, Савић је оценио да је апсурдна ситуација да најпре имате институцију високог представника и да он има права да ради шта год хоће и наметне закон који год хоће.

"Не решавају се те ствари у три дана, да рецимо дође неки ћато из Брисела, неки Кристијан Шмит службеник, па ће он сад својим актима то преправљати. То није могло ни раније, а по свему судећи неће моћи ни данас", навео је Савић.

Према његовој оцени, не би требало очекивати значајнији ангажман међународне заједнице након ове кризе, пре свега јер БиХ, како каже, није у фокусу, а свет има много проблема.

"Ако међународна заједница имало мозга има, мислим да ће ствар покушати да реши дијалогом, не мешајући се претерано у унутрашња питања и унутрашње договоре између три народа. Ако не могу да буду посредници, не треба да буду ни људи који ће доћи и покушати да чаробним штапићем реше проблеме који се овде гомилају вековима", рекао је Савић."

Како је истакао, околности у БиХ су се промијениле у односу на 1999. и 2001. годину и то је оно што, како наводи, Срби тренутно покушавају да искомуницирају са међународном заједницом, Сарајевом и Мостаром.

"Нажалост, са Сарајевом то јако тешко иде. У тетошењу које су доживљавали од стране међународне заједнице, они су изгубили потенцијал за дебату и компромис. Морате да пристанете на њихове максималистичке захтеве, јер је једино то исправно у њиховим очима", истакао је Савић.

Коментаришући најаву предсједника РС Милорада Додика о одржавању референдума, Савић је оцијенио да разговор о томе није нужно лош и да то увијек треба да буде на столу као опција као демократско показивање воље.

Како каже, референдум може бити консултативне природе, испитивање јавног мњења са већим значајем по политички живот.

Савић тврди да то није ништа страшно и да никога не треба да плаши иако у Сарајеву, како каже, то покушава да се представи као некакав баук, да Срби хоће да се отцепљују и праве проблеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана